PUTIN O AMERIČKOM "ŠTAMPANJU" DOLARA: Ruski predsednik uperio prstom u Vašington - "Eto, odatle inflacija"

Novosti online

27. 07. 2021. u 15:38

EMISIJA dolara za pokrivanje budžetskog deficita u Sjedinjenim Američkim Državama utiče na čitavu svetsku ekonomiju, izjavio je ruski predsednik Vladimir Putin, otvarajući sastanak o ekonomskim pitanjima.

ПУТИН О АМЕРИЧКОМ ШТАМПАЊУ ДОЛАРА: Руски председник уперио прстом у Вашингтон - Ето, одатле инфлација

Foto: Alexei Nikolsky, Sputnik, Kremlin Pool Photo via AP/Depositphotos

Prema njegovim rečima, inflacija u SAD premašila je pet odsto, iako je planirala vrednost trebalo da se kreće oko dva odsto. Sjedinjene Države dve godine zaredom budžet se nalazi u deficitu od 15 odsto, kaže Putin.

- Na račun čega se pokriva taj deficit? Na račun štampanja dolara. Eto, odatle inflacija - objasnio je Putin.

Kako je rekao, to se u potpunosti odražava na celokupnu svetsku ekonomiju, imajući u vidu značaj američke ekonomije za ceo svet i značaj dolara kao najveće, najtraženije rezervne valute.

Šef Rusije je pomenuo i da se svetska ekonomija oporavlja od posledica pandemije virusa korona, ali da je taj proces povezan sa inflatornim rizicima.

- Danas predlažem da se usredsredimo na to kako ruska ekomonija prevazilazi te posledice. Vidimo da se obnova svetske ekonomije u celini nastavlja, pritom prilično visokim tempom, ali je taj objektivni proces povezan i sa inflatornim rizicima - dodao je.

(Sputnjik)

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (1)

RUSI U ŠOKU: Evakuisali 1.500 takmičara iz Krokusa, nijedan nije stradao od terorista, a sad se bune: Što nas niste spasili ranije? (VIDEO)