"BRISEL NAPAO MAĐARSKU": Premijer Viktor Orban o zahtevu EU da se promeni zakon o dečjoj zaštiti

D. D. S.

23. 07. 2021. u 15:14

PREMIJER Mađarske Viktor Orban ocenio je da je "Brisel napao Mađarsku", tokom današnjeg intervjua za državni radio, dodavši da je zato bio neophodan referendum koji se tiče dečje zaštite. Orban navodi da je u dokumentu poslatom mađarskoj vladi Evropska komisija zahtevala da Budimpešta promeni zakon o dečjoj zaštiti.

БРИСЕЛ НАПАО МАЂАРСКУ: Премијер Виктор Орбан о захтеву ЕУ да се промени закон о дечјој заштити

Foto: John Thys, Pool Photo via AP/Jutjub/M F P

- Iako su porodična i dečja prava nacionalna pitanja, "Brisel je stavio ogroman pritisak na nas. Oni će vas uceniti, pretiće vam, pokrenuće razne procedure, kasniće sa isplatama, ali se ne možemo predati jer je budućnost naše dece u pitanju - poručio je Orban. Premijer Mađarske kaže da "sama vlada neće biti dovoljno jaka u toj borbi", kao i da im je potrebna podrška "svakog Mađara." On je podsetio da je slično bilo kada se govorilo o kvotama za prijem migranata.

- Vlada tu nije mogla da se odupre, ali su mađarski glasači zaštitili Evropu od obaveznog raspoređivanja migranata po zemljama - kazao je. Prema Orbanovim rečima, "Brisel želi da Mađarska dozvoli aktivistima LGBT da uđu u škole, a Evropska komisija misli da će neka prava u školi prethoditi pravima roditelja".

- Evropska unija očekuje da će doprineti idealu evropske slobode, ali deca nisu deo slobode odraslih i to nije pitanje slobode, već dečje zaštite. Oni žele da nam oduzmu mogućnost da edukujemo decu. Možda je na Zapadu drugačije, ali edukacija mađarske dece je na Mađarima - ocenjuje Orban. Mađarska ima pravo na sredstva za oporavak (od pandemije) iz EU, kaže Orban.

- Oni mogu da odugovlače, ali ne mogu da ih blokiraju, tako da je vlada odlučila da unapred finansira programe koje je Brisel već odobrio. Platićemo za te projekte, bilo da dobijemo novac od Brisela ili ne - kazao je.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
STEPA KOD JEDRENA OSVETIO UGLJEŠU I VUKAŠINA: Pre 85 godina u Čačku preminuo vojvoda Stepa Stepanović, veliki srpski vojskovođa

STEPA KOD JEDRENA OSVETIO UGLjEŠU I VUKAŠINA: Pre 85 godina u Čačku preminuo vojvoda Stepa Stepanović, veliki srpski vojskovođa

BRIŽLjIVO upakovane dve nagorele voštanice i jedna raskošna osmanska sablja pronađene u skromnoj sobi Stepe Stepanovića posle njegove smrti 27. aprila 1929. otkrile su da veliki vojskovođa nije smatrao pobede na Ceru i Solunskom frontu najvažnijim bitkama koje je vodio, već osveta srednjovekovnih srpskih vitezova izginulih u Maričkoj bici.

28. 04. 2024. u 06:30

REZOLUCIJOM O SREBRENICI PRIKRIVAJU SVOJE ZLOČINE: Nemačka istorijski falsifikat potura na godišnjicu oslobođenja Dahaua, fabrike smrti

REZOLUCIJOM O SREBRENICI PRIKRIVAJU SVOJE ZLOČINE: Nemačka istorijski falsifikat potura na godišnjicu oslobođenja Dahaua, fabrike smrti

NEMAČKA koja je glavni sponzor sarajevske „Rezolucije o Srebrenici“ pokušava da progura taj cinični istorijski falsifikat kroz Generalnu skupštinu UN u vreme jedne tragične godišnjice, oslobođenja koncentracionog logora Dahau, nespornog svedočanstva o najvećem genocidnom programu u istoriji čovečanstva čiji je autor – Nemačka.

28. 04. 2024. u 07:00

Komentari (3)

NOVAK ĐOKOVIĆ GLEDA I NE VERUJE! Evo šta je Rafael Nadal upravo rekao o Noletu u Madridu