"SEVERNI TOK 2" ĆE POSTATI KATASTROFA ZA SAD: Američki senator tvrdi - To će biti pobeda Rusije!

Novosti online

21. 07. 2021. u 11:02

AMERIČKI senator iz Republikanske stranke Ted Kruz smatra da će mogući sporazum Vašingtona i Berlina o projektu izgradnje gasovoda "Severni tok 2“ postati katastrofa za SAD, a geopolitička pobeda Rusije.

СЕВЕРНИ ТОК 2 ЋЕ ПОСТАТИ КАТАСТРОФА ЗА САД: Амерички сенатор тврди - То ће бити победа Русије!

Foto AP

- Ako su saopštenja i detalji dogovora istiniti to će postati geopolitička pobeda predsednika Rusije Vladimira Putina za buduća pokolenja, a katastrofa za SAD i njene saveznike - navodi se u saopštenju na sajtu Kruza.

Prema mišljenju senatora, američki predsednik DŽozef Bajden je u potpunosti prepustio ovaj projekat svom ruskom kolegi Vladimiru Putinu.

Podsetimo, mediji su tokom jučerašnjeg dana objavili da je postignut sporazum između Amerike i Nemače o gasovodu. List „Volstrit džurnal“ je pisao da postoji mogućnost da će tokom današnjeg dana uslediti objava o postignutom sporazumu.

Izgradnja gasovoda "Severni tok 2"

Projekat „Severni tok 2“ podrazumeva izgradnju dva kraka gasovoda, čiji će ukupni kapacitet iznositi 55 milijardi kubnih metara gasa godišnje, od obale Rusije, preko Baltičkog mora, do Nemačke. U izgradnji gasovoda učestvuju brojne evropske kompanije.

Protiv izgradnje gasovoda „Severni tok 2“ aktivno se bori Ukrajina, koja se plaši da će izgubiti prihode od tranzita ruskog gasa, kao i brojne evropske zemlje, uključujući Poljsku, Letoniju i Litvaniju, a takođe i Sjedinjene Američke Države, koje žele da prodaju svoj tečni prirodni gas u EU.

SAD su u decembru 2019. godine uvele gasovodu sankcije, zbog čega je švajcarski „Olsiz“ bio prinuđen da zaustavi radove na polaganju cevi.

Radovi su nastavljeni i godinu dana kasnije – u decembru 2020. brod za polaganje cevi „Fortuna“ položio je 2,6 kilometara cevi u nemačkim vodama.

SAD su u maju odustale od sankcija protiv operatora gasovoda, kompanije „Nord strim AG“, njenog direktora i saradnika, ali istovremeno i dalje nameravaju da spreče puštanje gasovoda u rad.

Govoreći na Međunarodnom ekonomskom forumu u Sankt Peterburgu predsednik Rusije Vladimir Putin objavio je da je polaganje prvog kraka gasovoda završeno. On je precizirao da će izgradnja drugog kraka „Severnog toka 2“ trajati još oko dva meseca.

(Sputnjik)

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (4)