FAUČI U OŠTROJ RASPRAVI SA SENATOROM: "Nikad nisam lagao u kongresu, ne znate šta govorite!"

Tanjug

20. 07. 2021. u 22:27

VODEĆI američki stručnjak za zarazne bolesti Entoni Fauči izjavio je da je delta soj korona virusa uzrokovao više od 80 procenata novoobolelih slučajeva u Sjedinjenim Državama.

ФАУЧИ У ОШТРОЈ РАСПРАВИ СА СЕНАТОРОМ: Никад нисам лагао у конгресу, не знате шта говорите!

Foto: AP

- Odobrene vakcine su više od 90 odsto slučajeva efikasne u sprečavanju hospitalizacija i smrti - rekao je tokom pretresa u Senatu američkog Kongresa Fauči, koji je jedan od članova tima Bele kuće za pandemiju.

Pretres je obeležila i rasprava sa republikanskim senatorom Random Polom koji je Faučija optužio za iznošenje neistina o tome da Nacionalni institut za zdravlje obezbeđuje novac za istraživanje Kineskom institutu za virusologiju u gradu Vuhanu, koji je bio epicentar na početku globale pandemije.

Senator iz američke države Kentaki, koji je imao nekoliko rasprava sa Faučijem tokom pretresa u vezi sa pandemijom, tvrdio je da je istraživanje moglo imati ulogu u razvoju koronavirusa u vuhanskoj laboratoriji, prenosi Glas Amerike.

- Ako bude uhvaćen u laži u Kongresu, po američkom krivičnom zakonu preti mu zatvorska kazna od pet godina - rekao je Pol.

Fauči, koji je u prethodnim raspravama uglavnom bio smiren ovoga puta mu je oštrije uzvratio.

- Senatore Pol, nikada nisam lagao u Kongresu. Ne znate šta govorite - odgovorio je Fauči u debati koju su obeležili povišeni tonovi i gestikilacija rukama.

Poreklo koronavirusa postala je tema žustrog partijskog sukobljavanja u Sjedinjenim Državama.

Republikanci su podsticali sprovođenje istraživanja o tome da li je razvijen u laboratoriji kineskom gradu Vuhanu.

Američki predsednik DŽo Bajden zatražio je od saradnika da istraže poreklo virusa i da ga u roku od tri meseca obaveste o rezultatima.

Među zdravstvenim stručnjacima preovladava teorija da virus potiče od životinja, odnosno slepih miševa i da je preko njih dospeo do ljudi.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (0)