MERKEL O MERAMA PODRŠKE POPLAVLJENIM REGIONIMA: Usvojićemo brzu, nebirokratsku pomoć

Tanjug

20. 07. 2021. u 15:29

NEMAČKA kancelarka Angela Merkel najavila je danas da će vlada sutra razmatrati pomoć poplavljenim regionima, naglasivši da će ta pomoć biti nebirokratska i brza.

МЕРКЕЛ О МЕРАМА ПОДРШКЕ ПОПЛАВЉЕНИМ РЕГИОНИМА: Усвојићемо брзу, небирократску помоћ

Foto: Printskrin Youtube/ AFP News Agency

- Biće to nebirokratska pomoć koja treba brzo da stigne do pogođenih građana - rekla je ona prilikom obraćanja u mestu Bad Minsterajfel, koje je teško pogođeno u nedavnim poplavama.

Uz to biće planova za obnovu saveznih i pokrajinskih vlasti.

Prema njenim rečima, šteta na putevima, pruzi i mostovima biće brzo utvrđena.

- Naša zemlja je snažna sa jednim ožiljkom. Želim da se zahvalim za vašu snagu. Svako čini šta može. To je ono što jednu zemlju i region čini snažnim - podvukla je Merkel i zahvalila brojnim ljudima koji su se angažovali da pomognu poplavljenima.

Rekla je da će okruzi i opštine isplaćivati novac, a da će obnova infrastrukture trajati mesecima.

- Ono što me je posebno impresioniralo je zahvalnost, ali i to da su zaboravljene partijske granice. Svi žele da pomognu - kazao je premijer pokrajine Severna Rajna Vestfalija Armin Lašet.

Istakao je da će Bad Minsterajfel biti obnovljen, lepši nego što je ikada bio.

Na pitanje novinara u vezi sistema upozorenja, Merkel i Lašet su rekli da se radi o poplavama koje Nemačka nije videla više stotina godina.

- Ovo je bila poplava koju nismo mogli ni zamisliti. Bilo je upozorenja nadležnih ustanova. Okruzi su dobili upozorenje i izvršili pipreme. Ali se dogodila poplava kakvu nismo imali, kako sam čula, u poslednjih nekoliko stotina godina - objasnila je Merkel.

- Svi misle sve može digitalno, ali biće nam potrebno i analogno. Društvo je povredivo ako nestaje struja. Možda bi trebalo razmisliti da su sirene bolje nego što smom mislili - dodao je Lašet.

Takođe je kazao da je neophodno na svim rekama uspostaviti odbranu od poplava, a ne samo na većim vodenim putevima.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (0)