RUSI SAOPŠTILI UDARNU VEST: "Imamo dokaze o saradnji Amerikanaca i Islamske države"

Novosti online

20. 07. 2021. u 14:08

RUSIJA ima dokaze o saradnji američkih vlasti sa militantima terorističke organizacije Islamska država u Avganistanu, izjavio je specijalni predstavnik predsednika Rusije za Avganistan Zamir Kabulov tokom onlajn diskusije kluba "Valdaj".

РУСИ САОПШТИЛИ УДАРНУ ВЕСТ: Имамо доказе о сарадњи Американаца и Исламске државе

Foto: Depositphotos

Kako je rekao, Rusija je dobila te informacije od lokalnih Avganistanaca i predstavnika vlasti koji nisu shvatali zbog čega helikopteri snabdevaju oružjem i municijom područja koja su zauzeli odredi Islamske države.

- Uveren sam da je bilo takve saradnje, nismo jednostavno tako počeli o tome da pričamo. Počeli smo da dobijamo konkretne informacije o potvrdi takve saradnje, o činjenici da su helikopteri pretrpani oružjem - rekao je on.

Talibani su spremni za politički kompromis sa avganistanskim vlastima s obzirom da su se vladajući slojevi "zasitili rata", kazao je Kabulov.

- Talibani su se takođe promenili zajedno sa svetom. U poslednjih 20 godina je osnovni deo rukovodstva, koji se dovoljno zasitio rata, shvatio da je potrebno da traže političke izlaze iz ćorsokaka - izjavio je Kabulov istakavši da je reč o starijim predstavnicima pokreta.

- Osećam i vidim to ne samo po rečima, već i prema namerama koje su izražene u raznim formatima, da su oni spremni na politički kompromis. Međutim, oni smatraju da politički kompromis mora biti dostojanstven - dodao je.

Kabulov je istakao i da se pojavljuju mlađi naraštaji, strastveni borci koji imaju duži fitilj i koji još uvek nisu živeli u Avganistanu koji nije okupiran. Oni su ubeđeni da ratuju za oslobađanje Avganistana od stranaca, zaključio je Kabulov.

(Sputnjik)

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (0)