BERLIN SE OGLUŠIO O UPOZORENJA: Nemačka se suočava sa ogromnim žrtvama, štetom, a sada i pitanjem odgovornosti za poplave

I. STANOJEVIĆ

19. 07. 2021. u 22:30

POSLE nezapamćenih poplava, najmanje 160 poginulih, više od 700 povređenih i nesagledive materijalne štete, Nemačka se sada suočava i sa pitanjem političke odgovornosti za nezapamćenu katastrofu.

БЕРЛИН СЕ ОГЛУШИО О УПОЗОРЕЊА: Немачка се суочава са огромним жртвама, штетом, а сада и питањем одговорности за поплаве

Ministar unutrašnjih dela Horst Zehofer (prvi sleva) obilazi poplavljene oblasti / Foto AP

Sateliti su, pre desetak dana, pokazivali da opasnost dolazi, potop stogodišnjih razmera bio je najavljen, ali reakcija političara i državnog vrha u Berlinu je izostala. Postavlja se pitanje: Zašto?

Eksperti iz evropskih institucija za upozoravanje od poplava tvrde da je "Nemačka bila blagovremeno upozorena i da se izostanak reakcije nadležnih može okarakterisati kao propust vlasti".

Četiri dana pre izlivanja reka u Severnoj Rajni-Vestfaliji i Rajni Palatinat, Evropski sistem za uzbunjivanje u slučaju visokog vodostaja (EFAS), poslao je upozorenje vladama Nemačke i Belgije, u kome je navedeno da su vodostaji na Rajni i Mezi kritični. Dan uoči izlivanja ovih, i čitave mreže manjih reka Nemcima je ukazano na to koji punktovi su "najcrnji", oko kojih je kasnije i poginulo više od 90 ljudi.

Profesor hidrologije na Univerzitetu Riding Hana Klok, britanski ekspert iz EFAS-a, ističe da su nemačke vlasti ne samo upozorene navođenjem područja kojima prete poplave, nego da su dobile i detaljne dijagrame.

- Morali su to da uzmu za ozbiljno i da evakuišu stanovnike - kaže Klokova. - Činjenica da ništa nije učinjeno pokazuje da je nešto pošlo po zlu. Neka od karika u lancu upozorenja je zakazala i posledice su bile fatalne, tako da to mogu da nazovem monumentalnim sistemskim propustom Nemačke.

U međuvremenu i MUP Severne Rajne-Vestfalije priznaje da poplave nisu bile iznenađenje.

Nemački liberali (FDP) najveću krivicu pripisuju ministru unutrašnjih dela Horstu Zehoferu, članu CSU, bavarske sestrinske stranke vladajućih demohrišćana. Levica u nemačkom parlamentu traži da on podnese ostavku.

- Sistem je ispravan. Centralizacija ne bi ništa poboljšala - tvrdi Zehofer, koji je i kandidat za novog nemačkog kancelara.

Ni socijaldemokrata Karl Lojterbah, nije blag prema odgovornima:

- Nemačka je podjednako loše pripremljena za reagovanje u zaštiti od prirodnih katastrofa kao i u zaštiti od pandemija - veli on.

Hartmut Zibs, od 2016. do 2019. godine predsednik nemačkog Vatrogasnog saveza, zamera što se građani ne obučavaju za snalaženje u vanrednim uslovima. "Vlasti neće da ih opterećuju, a to nije ni jeftino, ali su, svakako, posledice najskuplje", ističe Zibs u otvorenom pismu.

A o tim posledicama svedoči i mrtvozornik Ferdinand Fal (62), koji se od 14. godine svakodnevno susreće sa posmrtnim ostacima u porodičnoj firmi. Za "Bild" Fal kaže:

- Nikada mi teže nije bilo, nikada nisam video ovakve strahote. Ne znamo gde ćemo sa mrtvima, nemamo više mesta...

KAZNA ZATVORA

ADVOKAT iz Regensburga Filip Praj, specijalizovan za krivično pravo, kaže za "Bild" da za uskraćivanje informacija koja za posledicu ima povredu ili smrtni ishod, odgovornom pojedincu može da se izrekne kazna zatvora u trajanju do pet godina. Ovome podležu bukvalno svi, od političkog vrha do, recimo, urednika radija koji su dužni da objave informacije dobijene od eksperata.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

OVO su grobovi mojih sinova. Stojadina, rođenog 1979, koji je poginuo na Košarama i Stevana, dve godine mlađeg, koji je 2002, vozeći traktor nagazio na protivtenkovsku minu koju su na putu u selu postavili Albanci. Ovde na groblju mi je druga kuća, a ona u kojoj živim sa suprugom Miladinkom Micom i sinom Darkom je nekoliko kilometara odavde. I, dok sam živ sa Kosova i Metohije seliti se neću, čuvaću svoj dom i grobove sinova.

18. 04. 2024. u 10:45

Komentari (0)

UKRAJINI, IPAK, POMOĆ OD AMERIKE? Predstavnički dom Kongresa SAD za vikend odlučuje o usvajanju spornog zakona