AMERIKANCI SU DOŽIVELI POTPUNI KRAH: Lavrov progovorio o haosu u Centralnoj Aziji

Novosti online

16. 07. 2021. u 16:08

MINISTAR spoljnih poslova Rusije Sergej Lavrov izjavio je da Sjedinjene Američke Države nisu uspele da realizuju postavljene ciljeve u Avganistanu.

АМЕРИКАНЦИ СУ ДОЖИВЕЛИ ПОТПУНИ КРАХ: Лавров проговорио о хаосу у Централној Азији

Foto: AP Photo/Sergei Chuzavkov/Jutjub/Rumoaohepta7

- Amerikanci su otišli, kao što je potvrdio predsednik (SAD DŽozef) Bajden, jer su ocenili da je njihova misija završena. Naravno, on se trudio da predstavi situaciju u maksimalno pozitivnom svetlu, ali svi shvataju da je misija propala. To se otvoreno priznaje, između ostalog i u SAD - rekao je Lavrov.

Ministar je istakao da terorizam nigde nije nestao, a da su teroristička grupa Islamska država (zabranjena u Rusiji) i ogranci "Al Kaide" (teroristička organizacija zabranjena u Rusiji) učvrstile svoje pozicije u zemlji. Pritom, kako je dodao, proizvodnja narkotika dostigla je rekordne pokazatelje, a ništa se ne čini u cilju borbe protiv toga.

Istovremeno, šef ruske diplomatije naglasio je da Moskva namerava da sarađuje sa Vašingtonom i Pekingom u cilju rešavanja situacije u zemlji. Kako je dodao, neophodno je da se koriste politička sredstva da bi se ti ciljevi postigli, a u dijalogu bi trebalo da učestvuju predstavnici talibana (teroristička organizacija zabranjena u Rusiji).

Lavrov je poručio da Moskva nije zainteresovana za to da na teritoriji Avganistana caruje haos.

- Ne samo zbog toga što ne želimo da se on prelije na naše susedne, savezničke zemlje, nego jednostavno zbog toga što želimo sve najbolje avganistanskom narodu i zainteresovani smo za to da taj, za nas prijateljski narod živi mirno i u društvu koje se razvija stabilno, bez nekih opasnosti od terorizma, trgovine drogom koje dolaze sa te teritorije - objasnio je šef ruske diplomatije.

On je precizirao da Rusija ne želi da jedna od strana nadvlada u Avganistanu, jer bi to bilo veoma nestabilno, krhko i privremeno rešenje. Napori Rusije su usmereni na to da dijalog, koji će dovesti do političkog rešavanja situacije, bude „inkluzivan sa učešćem svih političkih, etničkih i drugih grupa u Avganistanu“, poručio je šef ruske diplomatije.

(Sputnjik)

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (2)