PREDSEDNIK IZVEO 25.000 VOJNIKA NA ULICE JUŽNE AFRIKE: Stiže odgovor na nasilne proteste i pljačke

D. D. S.

16. 07. 2021. u 12:02

JUŽNOAFRIČKI predsednik Siril Ramafosa je tokom posete provinciji KvaZulu-Natal zbog nereda koji su izbili u znak protesta zbog zatočenja bivšeg šefa države Džejkoba Zume, ocenio da su neredi podmetnuti. Najavio je i da je naredio da se 25.000 vojnika rasporedi u tim oblastima.

ПРЕДСЕДНИК ИЗВЕО 25.000 ВОЈНИКА НА УЛИЦЕ ЈУЖНЕ АФРИКЕ: Стиже одговор на насилне протесте и пљачке

Foto: AP Photo/Themba Hadebe

U neredima je poginulo oko 100 ljudi. Neke kompanije su planirale da ponovo počnu da rade nakon nekoliko dana pljačkanja, podmetanja požara i uništavanja na stotina preduzeća, preneo je Rojters. Mir je uspostavljen i u delovima najvećeg južnoafričkog grada Johanesburga, iako je većina prodavnica zatvorena, a rad u lukama Durban i Ričards bej se vraća u normalu.

Neredi su izbili prošle srede u nekim delovima zemlje, kada je uhapšen Zuma, jer se nije pojavio na sudu po optužbi za korupciju.

Vojska je pozvala rezerviste da pomognu aktivnim vojnicima i policiji koja je imala problem da suzbije nerede, pa je od srede broj pripadnika snaga bezbednosti udvostručen i dostigao 10.000.

Južnoafrički trgovinski lanac "Masmart" je obelodanio da su demonstranti opljačkali njegovu 41 prodavnicu i dva distribuciona centra, dok su četiri mesta pretrpela veliku štetu zbog požara, u jednom od najvećih nereda u zemlji u prethodnih nekoliko godina.

- Potpuni obim štete se još procenjuje - naveo je Masmart, dodavši da su prodavnice u osetljivim delovima privremeno zatvorene.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

I MI KREĆEMO PUT GRČKE Prvo oglašavanje Nikoline žene: Deca znaju sve, moramo biti hrabri