FRANCUSKA ZATVARA VOJNE BAZE: Sledi povlačenje iz Afrike

Novosti onlajn

09. 07. 2021. u 22:18

PREDSEDNIK Francuske Emanuel Makron izjavio je da će Francuska početi da zatvara baze u severnom Maliju pre kraja godine, a da će se akcija zatvaranja okončati početkom 2022.

ФРАНЦУСКА ЗАТВАРА ВОЈНЕ БАЗЕ: Следи повлачење из Африке

Foto: Tanjug/AP

Makronova najava objavljena je u petak tokom samita sa zemljama G5 Sahel (Burkina Faso, Mali, Niger, Čad i Mauritanija), pri čemu je predsednik rekao da će se zatvoriti francuske baze u Maliju – Kidal, Tesalit i Timbuktu.

Očekuje se da će zatvaranje francuskih baza u Maliju početi u drugoj polovini ove godine, rekao je on i dodao da će biti u potpunosti dovršeno do 2022. Paralelno sa tim, trupe će se povlačiti iz regije Sahel u fazama, a u sahelu će ostati polovina od današnjih 5.100 vojnika.

Međutim, bivšoj kolonijalnoj sili i dalje će biti u interesu da osigura stabilnost u regionu Sahela, a Makron je rekao da će Francuska zauenjti drugačiji pristup.

- Naši neprijatelji odustali su od svojih teritorijalnih ambicija u korist širenja svoje pretnje ne samo širom Sahela, već i čitave zapadne Afrike - rekao je Makron na konferenciji za novinare sa predsednikom Nigera Mohamedom Bazoumom.

- Reorganizovaćemo se u skladu sa potrebom da zaustavimo ovo širenje na jug i to će dovesti do smanjenja našeg vojnog prisustva na severu - dodao je francuski predsednik.

Francuska je započela kampanju protiv džihadističkih terorista u Sahelu 2013. godine pod vodstvom tadašnjeg predsednika Fransoa Olanda, pošto se smatralo da je pretnja ozbiljna i za bezbednost evropskog kontinenta, i zapadnoafričke regije.

Antiteroristička akcija nije postigla uspeh kakav se u početku očekivao i vremenom je nazvana „francuskim Avganistanom“. Islamističke ekstremističke grupe koje deluju u Sahelu nisu odstupale, a francuska podrška vojnom učešću u tom delu Afrike pala je na manje od 50 odsto u maju 2021. godine.

Makron je 10. juna najavio da će francuska „operacija Barkane“ u Mauritaniji, Čadu, Nigeru, Maliju i Burkini Faso biti privedena kraju a da će se francuske trupe povući. Najmanje 50 francuskih vojnika poginulo je u Sahelu od 2013. godine, prenosi RT.

(Sputnjik)

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
OVO JE ČOVEK KOJI JE U NIŠU NEUTRALISAO TONU TEŠKU AVIO-BOMBU SA 430 KG EKSPLOZIVA: To isto je radio 2011. u Kragujevcu i 2013. na Dorćolu

OVO JE ČOVEK KOJI JE U NIŠU NEUTRALISAO TONU TEŠKU AVIO-BOMBU SA 430 KG EKSPLOZIVA: To isto je radio 2011. u Kragujevcu i 2013. na Dorćolu

AKO igde postoji "vaga" za merenje snage ljudskog duha, koliko li bi na njenoj skali težila ona koju ima deminer Mihailo Marinković (48), iz Pančeva, pripadnik Sektora za vanredne situacije MUP Srbije? Koliko bi na njen tas stalo njegove odvažnosti, staloženosti, potpune koncentracije..., u trenutku dok je, minule nedelje u Nišu, sam prilazio neeksplodiranoj avio-bombi teškoj 1.000 kilograma koja nosi 430 kilograma eksploziva, zaostaloj iz NATO agresije?

27. 04. 2024. u 07:00

Komentari (1)

RUSIJA JE ZGROŽENA: Ovo je najnoviji uslov za Ruse da bi učestvovali na Igrama Pariz 2024