NAJVREDNIJI POKLON OD OSNIVANJA: DŽef Bezos donira muzejima i istraživačkim centrima 200 miliona dolara

Tanjug

16. 07. 2021. u 00:28

Grupa muzeja i istraživačkih centara pod upravom vlade SAD "Smitsonijan" saopštila je danas da će američki preduzetnik i osnivač Amazona DŽef Bezos donirati 200 miliona dolara tom institutu, što će biti najveći poklon koji je organizacija dobila od osnivanja 1846. godine.

НАЈВРЕДНИЈИ ПОКЛОН ОД ОСНИВАЊА: Џеф Безос донира музејима и истраживачким центрима 200 милиона долара

Foto: AP

Kako prenosi Si-En-En, 70 miliona dolara namenjeno je renoviranju Nacionalnog muzeja vazduhoplovstva i svemira, a 130 miliona pokretanju novog obrazovnog centra. U saopštenju se navodi da će donacija pomoći da se omogući tehnološka transformacija galerija u muzeju i javnih prostora.

- Oduševljeni smo što se DŽef obaveztuje da nam pomogne da proširimo domet i uticaj Smitsonijana, dok pokušavamo da inspirišemo novu generaciju naučnika, astronauta, inženjera, edukatora i preduzetnika - rekao je predsedavajući odbora regenta Smitsonijana i osnivač Amerikan onajna Stiv Kejs.

Bezos planira da 20. jula da bude deo četvoročlane posade letilice bez pilota, koju je izradila kompanija Blu Oridžin, a putovanje do ivice svemira trebalo bi da traje 11 minuta.

Bezos je 5. jula podneo ostavku na mesto izvršnog direktora Amazona, koju je najavio još u februaru.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (0)