ATENTATOR NA HAITIJU AMERIČKI OBAVEŠTAJAC: Agent navodno nije delovao u ime DEA

D. D. S.

13. 07. 2021. u 13:11

Jedan od uhapšenih Amerikanaca poreklom sa Haitija, osumnjičenih za učešće u prošlonedeljnom atentatu na predsednika Žovenela Moiza (53), bio je obaveštajac američke Agencije za borbu protiv narkotika (DEA), tvrdi zvaničnik te agencije, prenosi Rojters.

АТЕНТАТОР НА ХАИТИЈУ АМЕРИЧКИ ОБАВЕШТАЈАЦ: Агент наводно није деловао у име ДЕА

Foto: AP Photo/Jean Marc Herve Abelard/AP Photo/Dieu Nalio Chery, File

Vlasti Haitija prošle nedelje su uhapsile dvojicu Amerikanaca poreklom s Haitija - Džozefa Vinsenta (55) i Džejmsa Soladžisa (35) i optužile ih da su zajedno sa 26 Kolumbijaca učestvovali u likvidaciji na predsednika Haitija Žovenela Moiza.

Ipak, zvaničnik DEA koji je razgovarao sa izveštačem Rojtersa nije želeo da otkrije svoj identitet i odbio je da potvrdi koji je od dvojice uhašenih Amerikanaca poreklom s Haitija bio doušnik.

-Jedan od osumnjičenih za učešće u atentatu na predsednika Haitija Moiza bio je poverljivi saradnik DEA, rekao je anonimni zvaničnik američke Agencije za borbu protiv narkotika i dodao da je osumnjičeni kontaktirao DEA nakon atentata odakle je dobio instrukciju da se preda.

- Ovaj pojedinac nije delovao u ime DEA, naglasio je anonimni sagovornik Rojtersa i dodao da osumnjičeni u trenutku atentata nije bio aktivni doušnik.

Trećeg Amerikanca poreklom s Haitija, Kristijana Emanuela Sanjona, vlasti Haitija su uhapsile i optužile da je "mozak" atentata.

Američko ministarstvo pravde saopštilo je juče da su vlasti Haitija zatražile pomoć u istrazi atentata na predsednika Moiza i potvrdilo da je ministarstvo pristalo da se uključi i pomogne u istrazi.

-Početnu procenu situacije sproveli su visoki američki zvaničnici na Haitiju - rekao je portparol ministarstva pravde u Vašingtonu Entoni Kolei.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

I MI KREĆEMO PUT GRČKE Prvo oglašavanje Nikoline žene: Deca znaju sve, moramo biti hrabri