KIJEVU DONBAS NIJE POTREBAN: Putin u članku posvećenom Ukrajini - Učinili smo sve da bi zaustavili bratoubistvo

Novosti online

12. 07. 2021. u 17:44

RUSKI predsednik Vladimir Putin objavio je članak o Ukrajini, o odnosima Moskve i Kijeva, o Donbasu, ali i o poreklu ruskog i ukrajinskog naroda.

КИЈЕВУ ДОНБАС НИЈЕ ПОТРЕБАН: Путин у чланку посвећеном Украјини - Учинили смо све да би зауставили братоубиство

Foto: EPA

Putin se osvrnuo i na sukobe na jugoistoku Ukrajine rekavši da je Rusija učinila sve što je mogla kako bi zaustavila bratoubistvo, a potpisan je i Minski sporazum koji, prema njegovom mišljenju, nema alternativu.

- Međutim, po svemu sudeći, sve više sam siguran u to da Kijevu Donbas jednostavno nije potreban. Zašto? Zato što građani tih regiona, kao prvo, nikada neće prihvatiti to što im se nameće silom, blokadama, pretnjama. A kao drugo, Minski sporazum, koji je predstavljao šansu da se mirnim putem uspostavi teritorijalna celovitost Ukrajine, u potpunosti je suprotan sa projektom "anti-Rusija" - naglasio je.

- Međutim, u praksi se dešava da se unutar ukrajinske javnosti stvara atmosfera straha, koristi se agresivna retorika, podstiče se neonacizam, dolazi do militarizacije zemlje. Uporedo sa tim, ne samo da je po sredi potpuna zavisnost zemlje, već direktno spoljno upravljanje uključujući i nadzor od strane stranih savetnika, samim tim nije ni čudno što se skandalozni zakon o autohtonim narodima našao na dnevnom redu Skupštine paralelno sa održavanjem NATO vojnih vežbi.

Pod tim izgovorom se rasprodaje i ostatak ukrajinske zemlje, eksploatišu se njena prirodna bogatstva, a ko je kupac svega toga je više nego očigledno. Rusija je otvorena za dijalog sa Ukrajinom i spremna da razgovara o najsloženijim pitanjima, ali važno je shvatiti da partneri nisu tu da predstavljaju oruđe u nečijim tuđim rukama.

- Ubeđen sam da je suverenitet Ukrajine moguć u partnerstvu sa Rusijom. Naše duhovne, ljudske i civilizacijske veze su se formirale vekovima, prenosi se sa kolena na koleno, opstaje u srcima naših ljudi. Zajedno smo mnogo jači jer smo mi – jedan narod. Te reči danas pojedini shvataju kao ubode nožem, međutim, ja znam da će me mnogi čuti. Rusija nikada nije bila i neće biti anti-Ukrajina. A kakva će biti Ukrajina – to treba da odluče njeni građani - zaključio je Putin.

(Sputnjik)

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

Nova dimenzija života u delu Beograda koji se budi iz sna