NATO PROVOCIRA NA GRANICI RUSIJE: Kraj vojne vežbe Alijanse i Ukrajine

V.N.

11. 07. 2021. u 06:13

UKRAJINA i NATO su izveli vežbu u Crnom moru u kojoj je učestvovalo više desetina ratnih brodova tokom dve nedelje demonstracije bliskih međusobnih odnosa, a nakon prošlomesečnog sukoba između ruskih vojnih snaga i britanskog razarača kod Krima.

НАТО ПРОВОЦИРА НА ГРАНИЦИ РУСИЈЕ: Крај војне вежбе Алијансе и Украјине

Foto AP

Vežbe nazvane "Morski povetarac 2021" završile su se juče, a u njima je učestvovalo oko 30 ratnih brodova i 40 aviona iz sastava članica NATO i Ukrajine.

Kapetan razarača američke mornarice koji je učestvovao u vežbama rekao je da je cilj vežbe da unapredi način zajedničkog sadejstva opreme i ljudstva država učesnica.

- Mi bismo želeli da pokažemo svima, međunarodnoj zajednici, da nijedna nacija ne može da polaže prava na Crno more ili bilo koji deo međunarodnih voda - rekao je komandant razarača Džon D. Džon.

Rusko ministarstvo odbrane saopštilo je da pažljivo prati vežbe. Istovremeno, ruska vojska je sprovela seriju paralelnih vežbi u Crnom moru i na jugozapadu Rusije.

Foto AP

Američki novinar snimio je kako ruski brodovi i avijacija izvode vojne vežbe u Crnom moru u isto vreme kada i NATO sprovodi manevre "Morski povetarac". Na snimcima se vide ruski vojni brod "Ladni" i avioni koji sprovode vojne manevre.

Prethodno je Crnomorska flota saopštila da je ruska avijacija izvela vežbe nad akvatorijom Crnog mora.

Rusija je 29. juna na Krimu testirala svoje sisteme protivvazdušne odbrane, i to baš u vreme "Morskog povetarca".

Pretnje u okruženju

U VAZDUŠNOM prostoru baltičkih zemalja u toku je NATO vežba u kojoj učestvuje više od 20 borbenih aviona. Među njima su i avioni za rano upozorenje i kontrolu vazdušnog prostora "avaks". To je još jedna od aktivnosti Severnoatlantske alijanse u blizini ruskih granica.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

UKRAJINA POVLAČI RADIKALNI POTEZ: Ovo mnogi nisu očekivali, čak su i Rusi zbunjeni pred Olimpijske igre Pariz 2024