LIBAN PRED KOLAPSOM: Kriza u bliskoistočnoj zemlji je jedna od najgorih depresija moderne istorije

D. SAVIĆ

06. 07. 2021. u 21:54

PRESTONICU Libana Bejrut je pre nešto manje od godinu dana zadesila katastrofalna eksplozija, a sada celoj zemlji ekonomska kriza preti kao tempirana bomba.

ЛИБАН ПРЕД КОЛАПСОМ: Криза у блискоисточној земљи је једна од најгорих депресија модерне историје

Foto EPA

Svetska banka je libansku krizu nazvala jednom od najgorih depresija moderne istorije.

Nacionalna valuta izgubila je preko 90 odsto vrednosti, a više od polovine stanovništva je gurnuto u siromaštvo. Blizu 80 odsto građana nema dovoljno hrane, a ni novca da je obezbedi, upozoravaju Ujedinjene nacije.

Svetska banka je događaje u Libanu svrstala među tri najveće ekonomske krize od sredine 19. veka.

Trećina dece nema redovne obroke, zdravstveni sistem se raspada, a cene osnovnih namirnica su u poslednje dve godine porasle za vrtoglavih 670 odsto. Nezadovoljstvo zbog nestašice goriva izazvalo je sukobe na benzinskim pumpama.

Teška situacija je i na granici sa Sirijom, gde 99 odsto građana nema osnovne životne potrepštine. Istovremeno, oko 250 miliona dolara strane pomoći se istopilo u spekulacijama banaka koje su lokalnu valutu prodavale po sumnjivim kursevima.

- Dani dele Liban od socijalne eksplozije - izjavio je premijer prelazne libanske vlade Hasan Dijab na sastanku sa ambasadorima i predstavnicima diplomatskih predstavništava u Bejrutu, apelujući na međunarodnu zajednicu da spase tu zemlju od duboke ekonomske krize.

Dijab je na funkciji v. d. premijera otkako je podneo ostavku na mesto premijera, nekoliko dana posle katastrofalne eksplozije u Bejrutu 4. avgusta prošle godine. Od tada političari u Libanu ne mogu da se dogovore o novoj vladi. A Dijab kaže da samo nova vlada može ponovo započeti razgovore sa Međunarodnim monetarnim fondom o planu za oporavak zemlje.

VIŠE OD MILION IZBEGLICA

U LIBANU se trenutno nalazi oko 270.000 palestinskih i blizu milion izbeglica iz Sirije.

Kolaps lokalne valute najteže je pogodio upravo migrante koji su svakog meseca dobijali oko 27 dolara pomoći, međutim, inflacija je taj iznos svela na svega sedam dolara mesečno.

Foto AP

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
Dolce Vita na obali Save: Stanovi na ovoj lokaciji su za one koji žive svoje snove

Dolce Vita na obali Save: Stanovi na ovoj lokaciji su za one koji žive svoje snove

Možete li da zamislite lepotu svakodnevice koja počinje na obali Save do koje stižete laganom šetnjom kroz jedinstvenu luksuznu pešačku zonu, a završava se ispijanjem vina na vašoj prostranoj terasi s pogledom na reku ili u vrhunskom restoranu do kog stižete peške? U istom danu ste s lakoćom obavili posao, odradili trening, uživali u kupovini novih komada garderobe najluksuznijih brendova u neposrednom komšiluku, a stigli ste i da sa decom provedete vreme u zelenilu, jer se sve što vam treba nalazi nadohvat ruke.

14. 05. 2024. u 10:00

Komentari (1)

BORIO SAM SE ZA ŽIVOT, NJIHOV BES JE BIO SVE VEĆI I VEĆI: Nikola Rokvić je jedva izvukao živu glavu 25. dana hodočašća (VIDEO)