SZO ZA PUTOVANJA PRIZNAJE KINESKU VAKCINI: Preporuka zemljama koje otvaraju granice vakcinisanima

D. D. S.

02. 07. 2021. u 13:08

SVETSKA zdravstvena organizacija (SZO) saopštila je danas da bi sve vakcine protiv kovida-19, koje je odobrila za hitnu upotrebu, trebalo da budu priznate u zemljama koje otvaraju granice vakcinisanim putnicima.

СЗО ЗА ПУТОВАЊА ПРИЗНАЈЕ КИНЕСКУ ВАКЦИНИ: Препорука земљама које отварају границе вакцинисанима

Foto: Arhiva

Ovaj potez mogao bi da izazove zapadne zemlje da prihvate i dve naizgled manje efikasne kineske vakcine, koje je zdravstvena agencija Ujedinjenih nacija odobrila, ali većina evropskih i severnoameričkih zemalja nije.

Pored vakcina Fajzer-Biontek, Moderne, Astrazeneke i Džonson i Džonson, SZO je dala zeleno svetlo i dvema kineskim vakcinama, koja su proizveli Sinovak i Sinofarm.
Savet Evropske unije je u maju ukinuo restrikcije za neesencijalna putovanja za građane iz trećih zemalja koji su vakcinisani vakcinama odobrenim od strane Evropske agencije za lekove (EMA), a da zemlje samostalno mogu da odluče da li će dozvoliti ulaz putnicima koji su primili neku drugu, uključujući i ruski Sputnjik V.
EMA je započela analizu vakcine protiv korona virusa koju proizvodi kineska kompanija Sinovak, ali ne postoji rok za odobrenje.
Evropska agencija za lekove nije odobrila verziju Astrazeneke proizvedene u Indiji, čime je zabranjeno putovanje ljudima u zemljama u razvoju koji su primali vakcine putem programa Kovaks, podržanog od Ujedinjenih nacija.
SZO je ocenila da svaka mera koja dozvoljava putovanja samo imunizovanima nekim, a ne svim, vakcinama koje je odobrila SZO povećava globalnu nejednakost koja je već viđena prilikom raspodele vakcina.
Zdravstvena agencija UN rekla je da su analize obe kineske vakcine potvrdile da one značajno smanjuju rizik od hospitalizacija i smrti.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

TREBALE MU PARE ZA TIKET, PA UZEO ŽENINU KARTICU: Došla je sa posla umorna i odmah legla da spava, to mi je bila idealna šansa (VIDEO)