ZAVRŠIĆE U ZATVORU SA NAVALJNIM? Sud naložio hapšenje ruskog opozicionara!

Tanjug

29. 06. 2021. u 21:25

RUSKI sud je danas naredio hapšenje Ivana Ždanova, saradnika zatvorenog opozicionara Alekseja Navaljnog zbog neodazivanja sudskom pozivu.

ЗАВРШИЋЕ У ЗАТВОРУ СА НАВАЉНИМ? Суд наложио хапшење руског опозиционара!

Foto: EPA

Ždanov, koji boravi u inostranstvu, je bio direktor Fondacije za borbu protiv korupcije koja je povezivana sa Navaljnim i proglašena "ekstremističkom", a vlasti su je nedavno zabranile.

Moskovski Okružni sud saopštio je da je Ždanov, koji ima prebivalište u inostranstvu, optužen za nepoštovanje ranije presude suda, krivičnog dela za koje je moguća kazna zatvora do dve godine, i naređeno je njegovo hapšenje i pritvor od mesec dana.

- Uvek smo pretpostavljali, a sada znamo i pouzdano, da će Ivan, ukoliko se vrati u Rusiju, biti odmah upućen u pritvorsku jedinicu od trenutka kada pređe granicu - saopštio je njegov advokat Vladimir Voronin za Rojters.

On je rekao i da je policija preko Interpola raspisala međunarodnu poternicu za Ždanovim, kao i da je u martu privela njegovog oca zbog incidenta, koji je, po njemu, pokušaj pritiska na ruskog opozicionara zbog njegovih aktivnosti.

Ždanov je jedan od bliskih saradnika Navaljnog, najistaknutijeg kritičara ruskog predsednika Vladimira Putina, koji služi kaznu zatvora zbog kršenja uslovnog otpusta u slučaju za koji tvrdi da je izmišljen kako bi se osujetila njegova politička borba protiv Kremlja, što ruske vlasti odlučno odbacuju.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (0)