RUSKI "SARMAT" SA 16 BOJEVIH GLAVA: Do kraja 2022. godine vojska dobia najmoćnije nuklearno oružje

Branko Vlahović - Stalni dopisnik iz Moskve

29. 06. 2021. u 08:00

OVE jeseni Rusi će izvesti prvo gađanje novom interkontinentalnom raketom koja će zameniti stare sovjetske najveće rakete "vojvoda".

РУСКИ САРМАТ СА 16 БОЈЕВИХ ГЛАВА: До краја 2022. године војска добиа најмоћније нуклеарно оружје

Foto: Tanjug/AP

Državna ispitivanja koja se moraju sprovesti pre nego što "sarmat" dobiju jedinice ruske vojske predviđena su za 2022. godinu kada će "sarmat" ući u naoružanje prvog puka raketnih jedinica. Testiranja će se obaviti na Severno-Jenisejskom poligonu.

Inače, RS-28 "sarmat" trebalo je po prvobitnom planu da dođe u raketne jedinice strateškog značaja ove godine u Užurskoj diviziji u Krasnojarskom kraju.

Direktor fabrike "Krasmaš" Aleksandar Gavrilov izjavio je da će do kraja sledeće godine ruska vojska dobiti najmoćniju raketu, koja može da nosi 16 bojevih glava. Pri kraju leta rakete taj "buket" bojevih glava se razdvaja i odbojeno lete do svojih ciljeva. Kao i raketa "vojvoda" i "sarmat" će koristiti tečno gorivo.

Konstruktori nove ruske rakete tvrde da sa njom mogu da dosegnu bilo koji deo sveta.

Zbog starosti "vojvoda" rusko državno rukovodstvo je još 2010. godine odlučilo da se napravi nova raketa koja će moći da napadne protivnike preko Severnog i Južnog pola. Osim toga ona je sposobna da prođe kroz bilo koji protivnički PVO.

Foto: Printskrin

Domet "sarmata" je 18.000 kilometara. Ukupna težina te rakete je 208 tona, dužina je 35,5 metara, a prečnik je tri metra.

Dok "sarmat" ne stigne, najmoćnija ruska raketa ostaje "vojvoda", kojih je posle raspada SSSR-a ostalo 40 komada. One su napravljene u Ukrajini, u konstrukcionom birou "Južnoe". Na bojevo dežurstvo su postavljene 1980. godine. Za razliku od novog "sarmata" koji može da nosi 16 bojevih glava, "vojvode" su mogle da nose 10 bojevih glava. Domet "vojvoda" je bio 11.000 kilometara. A ako je nosio samo jednu bojevu glavu, mogao je da leti 16.000 kilometara.

U sovjetsko vreme "vojvode" su bile u Oremburskoj oblasti, Karsnojarskom kraju u Rusiji, kao i u Turgajskoj oblasti u Kazahstanu.

Zahvaljujući kooperaciji ruskih i ukrajinskih stručnjaka 2010. godine "vojvodama" je rok upotrebe produžen još za desetak godina.

I SAD SE MODERNIZUJU

I AMERIKANCI planiraju da naprave nove interkontinentalne rakete, pa je sa razvojnim kompanijama u ovoj oblasti Pentagon potpisao ugovor na 13,3 milijarde dolara.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

AKO NEKOM POZAJMITE OVU KNJIGU, NE OČEKUJTE DA VAM JE VRATI!