"ZAPAD NAMEĆE SVOJA PRAVILA": Ruski šef diplomatije Lavrov o ukidanju globalnog prava

D. D. S.

28. 06. 2021. u 12:18

ZAPADNE zemlje nameću svoja pravila da bi zamenili postojeće instrumente međunarodnog prava i tako potvrđuju da nastoje da "ukinu pravo" na svetskoj političkoj sceni, predočio je ministar spoljnih poslova Rusije Sergej Lavrov u autorskom članku objavljenom u ruskim listovima "Komersant" i "Global afers".

ЗАПАД НАМЕЋЕ СВОЈА ПРАВИЛА: Руски шеф дипломатије Лавров о укидању глобалног права

Foto: EPA

- Lepota tih "pravila" Zapada je u tome što u njima nema specifičnog sadržaja. Kada neko deluje suprotno volji Zapada, oni odmah uzvraćaju neutemeljenim optužbama, bez dokaza o "kršenju pravila" i pozivaju se na pravo da "kazne prekršioce". Što su manje određene optužbe Zapada, to se oni osećaju slobodnijima da sprovode arbitrarne poteze i primenjuju prljave taktike kao vid pritiska na svoje suparnike. Tokom 1990-tih u Rusiji smo to nazivali "gaženje prava", ukazao je Lavrov, prenosi TASS.

Vladama zapadnih zemalja se ne dopada što se Moskva zauzima za države koje su postale žrtve političkog kockanja Zapada, predočava Lavrov i podseća da Zapad optužuje Rusiju za "agresivno ponašanje" u mnogim delovima sveta.
Prema rečima ruskog šefa diplomatije, Rusija i Kina su označene kao "autoritarne sile" i glavna prepreka da ostvare planovi zacrtani tokom junskog samita.
- Ipak, Zapad se najviše fokusira na unutrašnja pitanja u takozvanim nedemokratskim zemljama i preoblikovanju tih zemalja kako bi se što bolje uklopile u zapadne kalupe. To podrazumeva usklađivanje nekog specifičnog društva i kulture sa idejama o demokratiji kakve propovedaju Vašington i Brisel - upozorio je Lavrov.
Ministar spoljnih poslova Rusije Sergej Lavrov na kraju je konstatovao da Zapad namerno izbegava pravne norme i izopštava ih iz pravila koja bi navodno trebalo slediti, ali ne daje validna objašnjenja zašto bi takva pravila Zapada trebalo da slede i drugi.
- Na kraju, ipak postoje hiljade univerzalnih međunarodnih pravnih instrumenata kojima se utvrđuju jasne obaveze svake države i transparentni mehanizmi za verifikaciju njihovog sprovođenja - zaključio je ruski šef diplomatije.
 

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

IZGUBIO SAM 400.000 EVRA, DUŽAN SAM JOŠ 80.000: Surova ispovest Aleksandra bivšeg kockara (VIDEO)