ZAHAROVA RAZOTKRILA VELIKI PLAN MOĆNIKA: Formira se antikineska alijansa zapadnih demokratija

Novosti online

26. 06. 2021. u 15:44

MOBILIZACIJA zapadnih država protiv Kine primer je da se međunarodno pravo zamenjuje svetskim poretkom, zasnovanim na pravilima, smatra zvanična predstavnica Ministarstva inostranih poslova Marija Zaharova.

ЗАХАРОВА РАЗОТКРИЛА ВЕЛИКИ ПЛАН МОЋНИКА: Формира се антикинеска алијанса западних демократија

Foto: Printskrin

Zaharova je podsetila na izjavu državnog sekretara SAD Entonija Blinkena, iz intervjua "Njujork tajmsa": Vašington i Pariz se slažu da se Kini ne sme dozvoliti da igra dominantnu ulogu u svetu.

- Fraza, nije samo arogantna, već odražava suštinu zapadnih manevara. Nakon čitanja članaka zapadnih medija na kraju sastanka „grupe sedam“ početkom juna u Britaniji, stvara se snažan utisak da je on imao antikinesku konotaciju. Lajtmotiv je jedan: sastanak u Karbis beju je bio prvi korak u formiranju antikineske alijanse zapadnih demokratija - napisala je Zaharova na telegramu.

Ona je primetila da je to još jedan primer zamene međunarodnog prava svetskim poretkom, zasnovanim na pravilima.

- U međunarodnom pravu ne postoje tačke po kojima se mogu formirati neutemeljene zavere protiv država, koristeći pritisak, pretnje i sankcije. Ali u "pravilima" Zapada to postoji. Oni pokušavaju da prošire svoje nove temelje na ceo svet - naglasila je ona.

Uskoro posle samita objavljeni su senzacionalni detalji američko-japanske vojne saradnje, podsetila je Marija Zaharova.

- Ispada da je politika suprotstavljanja Zapada Kini počela još sredinom prošle decenije (što se dobro skrivalo). Bivši zamenik ministra odbrane Japana T. Kuroe priznao je u intervjuu "Asahi" da su Tokio i Vašington specijalno revidirali programski dokument – "Vodeći principi japansko-američke vojne saradnje" - za slučaj "raketne provokacije Narodne republike" i potencijalnog kontranapada na Kinu. I nakon toga, ko može da tvrdi da se radi o miroljubivo-odbrambenom karakteru sistema THAAD? - navodi Zaharova.

Pored toga, po njenim rečima, vojno-političke mere se potkrepljuju ekonomskim merama.

- Vrednosti koje zapad toliko štiti postaju pravi liberalni totalitarizam. Mogu li oni uopšte mirno da žive i deset godina, a da ne nazovu neke države neprijateljem i protivnikom? - postavila je portparol MIP Rusije retoričko pitanje.

(rs.sputniknews.com)

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (1)

ETO, JAVLJA MI SE! Kako je Novak Đoković šokirao novinarku CNN-a