SANKCIJE NA MOSKVU NE DELUJU: Francuski predsednik o odnosu EU i Rusije

Goran Čvorović - Stalni dopisnik iz Brisela

25. 06. 2021. u 22:25

FRANCUSKI predsednik Emanuel Makron juče je posle samita EU u Briselu na kojem je jedna od glavnih tema bila i odnos s Rusijom i gde se na skupu o tome vodila opsežna rasprava, naglasio da je jasno naglašena potreba ponovnog uspostavljanja dijaloga.

САНКЦИЈЕ НА МОСКВУ НЕ ДЕЛУЈУ: Француски председник о односу ЕУ и Русије

Foto: Printscreen

Makron je rekao i da su razgovori bili kompleksni, što je normalno, jer nemaju svi u EU istu prošlost.

- Pozdravljam to što smo izašli iz logike reakcija prema Rusiji. Isključiva politika sankcija se pokazala neefikasnom. Mi smo danas sila koja je najtvrđa prema Rusiji, a reč je o našim susedima - upozorio je Makron i naglasio da ne treba potceniti značaj ove zemlje.

Istakao je da EU danas nema strategiju prema Rusiji i da postoji potreba uspostavljanja strateškog dijaloga. Rekao je da EU neće popustiti oko nekih pitanja, kao što su Ukrajina, Belorusija ili osnovne vrednosti, ali i naglasio značaj razgovora da bi se napredovalo u odnosima.

- Ne treba mi samit EU da bih video Vladimira Putina. Video sam ga više puta od kako sam predsednik i nastavljaću da se srećem s njim. To što nema konsenzusa oko brzog samita uopšte nije drama. Najvažnije je što smo konačno napravili agendu i sačuvali zajedništvo - rekao je Makron i istakao da je tako "skinut tabu" s ove teme.

Dodao je da se u tom smislu nekada prave mali koraci, nekada veliki, ali da se od početka godine napreduje u dobrom pravcu.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

KNAUS: Francuska i Nemačka blokiraju glasanje o Prištini u Savetu Evrope, Vučić efektno apelovao na Makrona