AMERICI PRETI "KRVAVO LETO": Kriminala u SAD tokom 2021. drastično porastao

D. Savić

26. 06. 2021. u 10:23

KRIMINAL u Sjedinjenim Državama dramatično je porastao širom zemlje tokom prošle godine, a u prvoj polovini 2021. taj trend je još dodatno povećan.

АМЕРИЦИ ПРЕТИ КРВАВО ЛЕТО: Криминала у САД током 2021. драстично порастао

Foto: Tanjug/AP

Kako se precizira, u Americi se ove godine dogodilo 296 masovnih pucnjava, većina u glavnim urbanim oblastima.

U ovoj godini ukupno je 21.226 Amerikanaca nastradalo u oružanom nasilju. Ironično, mnogi gradovi koji imaju najstrože zakone o oružju imaju ujedno i najviše stope ubistava i samoubistava. Stoga se i najliberalniji gradovi, najkritičniji prema preteranom nasilju čuvara reda, sada se utrkuju da bi "ponovo finansirali" policiju.

U masovnim ubistvima prednjače najveći gradovi. Broj pucnjava u gradu Čikagu, gde, inače, broj članova bandi više od deset puta premašuje broja pripadnika policije, porastao je za 18 odsto.

To je, ipak, znatno manje nego u "top pet" gradova na neslavnoj listi ovih "ratnih zona". U Atlanti je ove godine broj pucnjava porastao za 40 odsto, a u Los Anđelesu za 51 procenat, čak i u turističkim oblastima kao što je Venis Bič.

U Njujorku je, međutim, ove godine broj pucnjava porastao još više, za 64 odsto. U Mineapolisu ih je ove godine, međutim toliko da ih je teško i pobrojati. Broj pucnjava porastao je za 90 odsto.

Ipak, postoji grad koji je "pobedio" čak i Mineapolis. U Portlandu je ove godine broj pucnjava porastao za neverovatnih 126 procenata.

-Jedan od razloga zašto govorimo o krvavom letu je što mu je već prethodila godina smrtonosna za mnoge Amerikance - zaključuje Art Ačevedo, čelnik Udruženja lidera glavnih gradova.

 

ŠTA JE "MASOVNO"?

MASOVNOM pucnjavom u SAD se smatra incident u kom su ranjene najmanje četiri osobe. Prema tom kriterijumu samo tokom prethodnog vikenda masovne pucnjave dogodile su se u Nju Džersiju, Koloradu, Indijani, Virdžiniji, Aljasci, Luizijani, Minesoti, Teksasu i Kaliforniji.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
OVO JE ČOVEK KOJI JE U NIŠU NEUTRALISAO TONU TEŠKU AVIO-BOMBU SA 430 KG EKSPLOZIVA: To isto je radio 2011. u Kragujevcu i 2013. na Dorćolu

OVO JE ČOVEK KOJI JE U NIŠU NEUTRALISAO TONU TEŠKU AVIO-BOMBU SA 430 KG EKSPLOZIVA: To isto je radio 2011. u Kragujevcu i 2013. na Dorćolu

AKO igde postoji "vaga" za merenje snage ljudskog duha, koliko li bi na njenoj skali težila ona koju ima deminer Mihailo Marinković (48), iz Pančeva, pripadnik Sektora za vanredne situacije MUP Srbije? Koliko bi na njen tas stalo njegove odvažnosti, staloženosti, potpune koncentracije..., u trenutku dok je, minule nedelje u Nišu, sam prilazio neeksplodiranoj avio-bombi teškoj 1.000 kilograma koja nosi 430 kilograma eksploziva, zaostaloj iz NATO agresije?

27. 04. 2024. u 07:00

Komentari (0)

AKO NEKOM POZAJMITE OVU KNJIGU, NE OČEKUJTE DA VAM JE VRATI!