BAJDEN FORSIRA OBUZDAVANJE KINE: Prva evropska turneja lidera SAD u znaku obnavljanja veza sa saveznicima

D. SAVIĆ

10. 06. 2021. u 19:54

ONO što je američki predsednik Džozef Bajden od ulaska u Belu kuću isticao kao spoljnopolitički prioritet broj jedan - obuzdavanje glavnog rivala, Kine - crvena je nit i njegove prve evropske turneje.

БАЈДЕН ФОРСИРА ОБУЗДАВАЊЕ КИНЕ: Прва европска турнеја лидера САД у знаку обнављања веза са савезницима

Foto Shutterstock

Bajden je još u februaru na Minhenskoj bezbednosnoj konferenciji rekao da SAD, Evropa i Azija moraju da "uzvrate ekonomskim zloupotrebama i prinudi kineske vlade", pa se očekuje da to poruči jače liderima G7, EU i NATO u okviru "obnovljene američke privrženosti saveznicima i partnerima". Ostvarenje namera nije isto u novim svetskim okvirima, znatno drugačijim od onih kada je bio potpredsednik SAD, u vreme Baraka Obame.

Na prvoj stanici turneje, u Londonu, sa vodećim evropskim saveznikom, Velikom Britanijom, Bajden je potvrdio nove, "specijalne veze". Ali, posle "razvoda" Londona od Brisela, EU s rezervom prima preporuke američkog lidera da treba da bude "fleksibilnija" oko bregzitovskog spora s Londonom na granici Severne Irske.

Tokom trodnevnog susreta sa sedam "vodećih demokratija" (G7) Bajden će, posle delimičnog uspeha postignutog s Japanom, Južnom Korejom i Australijom oko "fronta" prema Kini, pokušati da ih uveri da rade s Vašingtonom na "obuzdavanju" Pekinga. Ali, problem je što se interesi članica G7, posebno evropskih, u vezi sa najmnogoljudnijom zemljom ne poklapaju sa američkim.

Težak pokušaj stvaranja fronta SAD, EU, NATO i G7 protiv Pekinga

Ta tema će se posebno razviti i tokom potonjeg samita EU-SAD u Briselu. EU, istina, zauzima čvrst stav prema Kini, naročito kada se radi o Hongkongu, Ujgurima, ili ljudskim pravima, ali on je teško održiv kada je reč o ekonomskoj saradnji. Kina je glavni trgovinski partner najveće evropske ekonomije, Nemačke, pa liderima ostaje samo da pokušaju da konkurišu već uznapredovalim kineskim infrastrukturnim projektima, posebno na istoku Evrope.

Za razliku od prethodnika Donalda Trampa, Bajden poručuje privrženost saveznicima u NATO. Nekoliko vodećih evropskih članica NATO, uključujući Britaniju, Francusku i Nemačku iskazale su već spremnost da pošalju vojne brodove u Južno kinesko more, kako bi ojačale američke poruke Pekingu o "pomorskom pravu", ali to je daleko od spremnosti za ozbiljniju vojnu konfrontaciju.

Čak i u oblasti tehnologije, gde postoji najveća srodnost u stavovima SAD i EU prema Kini, teško je preduzeti konkretne poteze, imajući u vidu globalnu prirodu lanaca snabdevanja.

Bajden u vojnoj bazi "Mildenhol" / Foto AP

NE TRAŽIMO SUKOB SA RUSIJOM, ALI...

- MI ne tražimo konflikt sa Rusijom. Mi želimo stabilan i predvidljiv odnos, ali bio sam jasan: SAD će odgovoriti na snažan i značajan način ako se ruska vlada bude bavila štetnim aktivnostima - rekao je predsednik SAD Džo Bajden obraćajući se američkim vojnicima i njihovim porodicama u vojnoj bazi "Mildenhol", u Velikoj Britaniji, po dolasku na evropsko tlo.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
POSLEDNJI LOVAC NA NACISTE PROTIV REZOLUCIJE O SREBRENICI: Nije bilo genocida, ovo bi umanjilo značaj tog termina

POSLEDNjI LOVAC NA NACISTE PROTIV REZOLUCIJE O SREBRENICI: Nije bilo genocida, ovo bi umanjilo značaj tog termina

Poslednjih godina često se susrećemo sa raznim pokušajima ljudi koji su pogođeni istorijskim tragedijama, ili koji imaju nameru da vode kampanju za tobože „humanitarne“ ciljeve, da tvrde da je njihovo pitanje ekvivalentno holokaustu, ili da je u stvari slučaj genocida, piše direktor Centra "Simon Vizental" dr Efraim Zurof za Jerusalem post.

17. 04. 2024. u 17:57

Komentari (0)

ŠOK: Rafael Nadal deklasiran u Barseloni