NOVE MERE NA GRANICAMA EU: Zvučnim topovima i detektorima laži protiv migranata

Novosti onlajn

06. 06. 2021. u 14:35

EVROPSKA unija finansiraće novu opremu na spoljnoj granici EU u Grčkoj — pored ograde visoke pet metara planirano je da se postave posebne kamere i detektori laži kako bi se proverilo da li migranti govore istinu o svom identitetu i zemlji porekla.

НОВЕ МЕРЕ НА ГРАНИЦАМА ЕУ: Звучним топовима и детекторима лажи против миграната

Foto EPA

U planu su i zvučni topovi koji stvaraju veliku buku i tako odvraćaju migrante od dolaska na granice EU, objavio je „Večernji list“.

U pograničnom delu reke Marice između Turske i Grčke u toku je testiranje specijalnih kamera koje mogu da detektuju ljude koji se kriju u grmlju.

-Evropska komisija podržava ovaj projekat sa osam miliona evra, što je samo jedan od mnogih projekata“, izjavio je Erik Markard, član Zelenih u Evropskom parlamentu, ocenivši da te mere nemaju nikakve veze sa evropskim ili poštovanjem ljudskih prava.

Zvučni top bi trebalo da bude neka vrsta fizičke barijere. Uređaj je, naime, postavljen na oklopno vozilo i izaziva mlazni zvuk velikog obima, što aktivisti za ljudska prava vide kao napad na zdravlje migranata.

Prema rečima Patrika Brajera iz nemačke Piratske partije, EU finansira brojne projekte za praćenje granica i migracionih kretanja.

Brajer, koji je poslanik u Evropskom parlamentu, tužio je Komisiju, tražeći da dostavi dokumente za jedan od istraživačkih projekata.

On navodi da je cilj projekta pod nazivom „Kontrola granice“, koji je EU finansirala sa 4,5 miliona evra, da „zapečati Evropu koristeći veštačku inteligenciju“.

rs.sputniknews.com

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (1)

ETO, JAVLJA MI SE! Kako je Novak Đoković šokirao novinarku CNN-a