ORUŽJE JE SAMO POSAO: U Ankari se ne obaziru na negodovanje u Moskvi zbog prodaje "bajraktara TB2" Kijevu

Branko Vlahović - stalni dopisnik iz Moskve

01. 06. 2021. u 22:58

TURSKA će i dalje prodavati oružje Ukrajini bez obzira na negodovanje Moskve, jer rukovodstvo u Ankari smatra da je to - samo posao!

ОРУЖЈЕ ЈЕ САМО ПОСАО: У Анкари се не обазиру на негодовање у Москви због продаје бајрактара ТБ2 Кијеву

Čavušoglu i Lavrov

Ministar spoljnih poslova Turske Mevlut Čavušoglu tako je indirektno odgovorio svom ruskom kolegi Sergeju Lavrovu koji je sugerisao Turcima da ne naoružavaju Ukrajinu, koja ne skriva svoje namere da silom povrati Krim i istočne delove Donbasa. Reč je o bespilotnim letelicama "bajraktar TB2" za koje Čavušoglu kaže da je ugovor o njihovoj prodaji zaključen pre više godina.

Ruske pogranične službe su minulog meseca upozoravale da je sa ukrajinske strane registrovan povećani broj letova bespilotnih letelica.

Mevlut Čavošoglu poručuje svom kolegi u Moskvi da Rusija prodaje rakete Siriji i drugim zemljama, a Ankara joj na tome ne zamera jer je to biznis. A što se tiče "bajraktara TB2" Čavušoglu navodi da "u celom svetu postoji veliki interes za kupovinu besplotnih letelica i Turska želi da ih prodaje".

Turska je za svoje bespilotne letelice koristila austrijske motore "rotaks 912". Sada Turci planiraju da u kooperaciji sa ukrajinskim "Motor Sičom" proizvode motore za bespilotne letelice. Inače, Kijev želi da kupi od Turske oko 50 "bajraktara". Interesantno je da i Poljska hoće da kupi od Turske bespilotne letelice za 270 miliona dolara.

Turski mediji su veliki publicitet davali efikasnosti svojih bespilotnih letelica koje su korišćene u Siriji i Libiji. Pokazivane su fotografije pogođenih sirijskih tenkova. U Libiji su bili pogođeni PVO sistemi "Pancir-S1". Kasnije su "bajraktari" korišćeni u ratu u Nagornom Karabahu na strani Azerbejdžana kada su meta bili jermenski tenkovi i oklopna vozila.

I dok Turci hvale svoje bespilotne letilice, ruski ali i američki generali objašnjavaju da su "bajraktari" efikasni protiv armija koje imaju slabo organizovanu PVO. Oni ističu da Turci hvale svoje bespilotne letelice ali ne govore koliko ih oboreno u Siriji i Libiji.

Kijev planira da u avgustu održi samit kojem bi prisustvovali predstavnici onih zemalja koji podržavaju tzv. krimsku platformu tj. povratak tog poluostrva Ukrajini. Erdogan ne skriva da podržava rukovodstvo u Kijevu jer veruje da tako može da znatno poboljša status krimskih Tatara. Predsednik Turske je 10. aprila na pregovorima sa Vladimirom Zelenskim u Instanbulu potvrdio da ne namerava da prizna "rusku aneksiju Krima" i da podržava teritorijalnu celovitost Ukrajine.

TURSKA HOĆE, NEMAČKA NEĆE

NEMAČKA je danas odbila zahtev za isporuku oružja Kijevu, koji je uputio ukrajinski predsednik Vladimir Zelenski. Zelenski je tražio od Berlina da isporuči Ukrajini automatske puške, radio-opremu i oklopna vozila, ali je šef nemačke diplomatije Hajko Mas rekao da je uveren da sukob u istočnoj Ukrajini može biti rešen samo političkim sredstvima.

KORVETE

OSIM bespilotnih letelica Turci nameravaju da prodaju Ukrajini pet korveta, a navodno da svaka košta po 250 miliona dolara. Interesantno je da Turska takve korvete modela ADA ima samo četiri.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

AKO NEKOM POZAJMITE OVU KNJIGU, NE OČEKUJTE DA VAM JE VRATI!