NOVA ULOGA, NOVA PARTNERSTVA: Stoltenberg najavio novu strategiju NATO-a

Tanjug

31. 05. 2021. u 16:33

GENERALNI sekretar NATO-a Jens Stoltenberg najavio je danas da će na NATO samitu, koji će 14. juna biti organizovan u Briselu, biti dogovorena ambiciozna strategija „NATO 2030.“ koja bi trebalo da ”spremi Alijansu za budućnost”.

НОВА УЛОГА, НОВА ПАРТНЕРСТВА: Столтенберг најавио нову стратегију НАТО-а

Foto: Yves Herman, Pool via AP

- Svi se slažemo da moramo da napravimo ambiciozne i dalekosežne odluke - rekao je Stoltenberg na konferenciji za medije pred sutrašnji ministarski sastanak NATO-a.

Najavio je da će se nova strategija Alijanse zasnivati na jačanju jedinstva po svim pitanjima bezbednosti, širenju NATO pristupa bezbednosti sa fokusom na otpornosti, infrastrukturi, komunikacijama, novim tehnologijama i borbi protiv klimatskih promena.

- Igraćemo veću ulogu u očuvanju međunarodnog poretka zasnovanog na zakonima, braniti naše vrednosti i interese, produbiti jedinstvo sa zemljama koje slično razmišljaju i praviti nova partnerstva - naveo je Stoltenberg.

On je poručio da „vrata NATO-a“ i dalje ostaju otvorena za sve aspirante za članstvo u Alijansi.

Stoltenberg najavljuje da će se deo agende „NATO 2030.“ odnositi i na zajedničko pozicioniranje saveznika o ”izazovima koje predstavlja Kina”.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (2)

UEFA GLEDA I NE VERUJE: Evo šta će Belorusija da uradi zbog EURO 2024