NASLEDNIK KRALJEVSKE JAHTE: DŽonson o novom nacionalnom brodu vrednom 232 miliona evra - "Promovisaće trgovinu i industriju"

Tanjug

30. 05. 2021. u 15:16

NOVI nacionalni brod, naslednik Kraljevske jahte "Britanija", promovisaće trgovinu i industriju Velike Britanije širom sveta, izjavio je premijer Boris Džonson, najavljujući pravljenje broda vrednog 232 miliona evra.

НАСЛЕДНИК КРАЉЕВСКЕ ЈАХТЕ: Џонсон о новом националном броду вредном 232 милиона евра - Промовисаће трговину и индустрију

Foto Arhiva

Brod bi se koristio kao mesto za sajmove, ministarske sastanke i diplomatske susrete u vreme kada Velika Britanija pokušava da izgradi veze i pojača izvoz nakon Bregzita, a brod bi bio prvi nacionalni brod posle luksuzne jahte "Britanije", povučene 1997. godine.

Ime broda još nije objavljeno, ali se Džonson suočava sa pritiskom od zagovornika pravljenja broda i torijevaca da ga imenuju po vojvodi od Edinburga, princu Filipu, koji je učestvovao u dizajniranju "Britanije", preneo je Rojters.

Vlada planira da napravi brod u Velikoj Britaniji, a cena će iznositi oko 200 miliona funti (232 miliona evra).

Džonson je izjavio da će novi nacionalni brod biti "prvo plovilo ovakve vrste u svetu, kojim će se pokazati procvat Ujedinjenog Kraljevstva kao velike, nezavisne pomorske trgovinske države".

Nakon tendera i konkursa, njegova izgradnja počeće najranije 2022. godine i ući će u pomorsku službu u naredne četiri godine.

Brodom će upravljati Kraljevska mornarica i očekuje se da bude u službi narednih 30 godina.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
Dolce Vita na obali Save: Stanovi na ovoj lokaciji su za one koji žive svoje snove

Dolce Vita na obali Save: Stanovi na ovoj lokaciji su za one koji žive svoje snove

Možete li da zamislite lepotu svakodnevice koja počinje na obali Save do koje stižete laganom šetnjom kroz jedinstvenu luksuznu pešačku zonu, a završava se ispijanjem vina na vašoj prostranoj terasi s pogledom na reku ili u vrhunskom restoranu do kog stižete peške? U istom danu ste s lakoćom obavili posao, odradili trening, uživali u kupovini novih komada garderobe najluksuznijih brendova u neposrednom komšiluku, a stigli ste i da sa decom provedete vreme u zelenilu, jer se sve što vam treba nalazi nadohvat ruke.

14. 05. 2024. u 10:00

Komentari (0)

NAJATRAKTIVNIJA HRVATICA BESNA: E, baš idem!