NEMAČKA OBJAVILA "RAT" ANTISEMITIZMU: Promena kriterijuma za prijem migranata

I. Stanojević

28. 05. 2021. u 17:21

NOVO rasplamsavanje antisemitizma širom Evrope, a naročito u Nemačkoj, naišlo je na najoštriju osudu vlade u Berlinu. Kancelarka Angela Merkel je najavila stroge kazne za izvikivanje propalestinskih parola, a Hrišćansko-socijalna unija (CSU) na čelu sa liderom Markusom Zederom, premijerom Bavarske, zahteva obračun sa svima koji izražavaju neprijateljstvo prema Jeverejima.

НЕМАЧКА ОБЈАВИЛА РАТ АНТИСЕМИТИЗМУ: Промена критеријума за пријем миграната

Foto: EPA

Sestrinska stranka Merkelinih demohrišćana poziva na dosledno sprovođenje kaznenih mera da bi se iskorenila ova opasna pojava, naročito delikatna u nemačkom društvu, zbog Trećeg rajha i Holokausta. Zeder ističe da nije opasan samo antisemitizam koji se ispoljava u ekstremnim oblicima, nego možda još više ono što je nazvao "svakodnevnim antisemitizmom".

- Mora biti jasno jednom za svagda: bilo hrišćani, muslimani, jevreji, budisti, hinduisti ili ateisti, svi moraju da se ponašaju isto ako su nemački državljani - kazao je Zeder. - Ako nisu usvojili i ne drže se filozofije slobodnog demokratskog društva, nemaju u Nemačkoj šta da traže.

U pojedinim regionima ove zemlje, osim antisemitizma, postoji i strah lokalnih vlasti od desničara koji ispoljavaju netrpeljivost prema Jevrejima. Tako je, na primer, u Hagenu, na zapadu Nemačke prošle nedelje istaknuta izraelska zastava, koja je istog dana i skinuta. "Ovakav kukavičluk ne sme da nam bude opcija, jer onaj ko se povlači pred antisemitizmom, samo otvara prostor za njegovo jačanje", kazao je Zeder.

Zvaničnik CSU, Aleksandar Dobrint, otišao je i korak dalje, pa traži da ovo postane kriterijum za prihvatanje migranata u nemačko društvo. "Ko osporava Izraelu pravo na postojanje, skandira antisemitističke parole i širi mržnju prema Jevrejima, mora da napusti Nemačku", veli Dobrint.

ŠTERN: U GAZI PROTOTIP ISLAMSKE DRŽAVE

PO rečima potpredsednika Svetskog kongresa Jevreja, Marama Šterna, antisemitizam ne može da toleriše nekakvu drugu stranu medalje. Štern smatra da "svako ko se zalaže za slobodnu Palestinu, mora da razmisli kakav društveni model time propagira". U Pojasu Gaze, prema njegovom mišljenju, postoji prototip Islamske države. Od 2006. godine tamo nije bilo slobodnih izbora, deca se obučavaju za terorizam, a u Gazi je antisemitizam državna strategija, tvrdi Štern.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (3)

AKO NEKOM POZAJMITE OVU KNJIGU, NE OČEKUJTE DA VAM JE VRATI!