LUKAŠENKO TRAŽI REŠENJE NA ISTOKU: Sankcije će Minsk koštati pet milijardi dolara

Branko Vlahović - Stalni dopisnik iz Moskve

28. 05. 2021. u 08:00

ZEMLjE Evropske unije i SAD će već u junu početi da ekonomski "dave" Belorusiju.

ЛУКАШЕНКО ТРАЖИ РЕШЕЊЕ НА ИСТОКУ: Санкције ће Минск коштати пет милијарди долара

Foto Arhiva

Glavni udar će biti sankcije protiv beloruskih rafinerija i hemijske industrije, a očekuje se i bojkot druge robe. Minsk ne može da računa ni na nove kredite, pa će morati da se osloni na Rusiju i njene mogućnosti.

Ministar spoljnih poslova Litvanije Gabrielus Landsbergis smatra da bi EU trebalo da prestane što pre da kupuje naftne derivate iz Belorusije. Osim toga, namera je da se ignoriše prodaja beloruskog veštačkog đubriva. Predlaže se i zabrana prodaje visokih tehnologija Belorusiji.

Znatno pre incidenta sa prisilnim spuštanjem aviona, SAD su objavile sankcije protiv Belorusije koje treba da stupe na snagu početkom juna, jer je bio određen "prelazni period" od 45 dana. Na američkom crnom spisku su najveće beloruske naftne i hemijske kompanije "Naftan", "Belnaftehim" i "Grodno Azot".

Foto: Kremlin.ru

Najveći izvoz naftnih derivata iz Belorusije 2019. godine bio je u Veliku Britaniju i iznosio je oko 2,2 milijarde dolara, a u ostale evropske zemlje još oko dve milijarde. Što se tiče izvoza veštačkog đubriva, 14 odsto ide u zemlje EU, a u SAD četiri odsto. Inače, najveći izvoz beloruskog veštačkog đubriva je u Brazil (18 odsto), Kinu i Indiju.

Srećna okolnost za Minsk je da se trećina beloruskih mašina izvozi u Rusiju, otprilike onoliko koliko se prodaje u svim evropskim zemljama.

Problem za EU je već nastao kada je u pitanju avio-saobraćaj, jer je Brisel pozvao avio-kompanije svojih članica da izbegavaju vazdušni prostor i teritoriju Belorusije. A juče je beloruska nacionalna avio-kompanija "Belavia" saopštila da je primorana da otkaže letove do osam zemalja u periodu od 27. maja do 30. oktobra zbog zabrane letova ka tim zemljama.

Ekonomisti kažu da bi nove sankcije mogle da naprave probleme i stvore "rupu" u beloruskom budžetu od najmanje pet milijardi dolara.

Zbog nezavidne situacije u kojoj se trenutno našla Belorusija, velike nade se polažu u pomoć susedne Rusije. Na današnjem sastanku sa Vladimirom Putinom, Lukašenko će razgovarati o ekonomskim odnosima dve zemlje, ali i o najnovijim zapadnim sankcijama. Uz to, prema jučerašnjoj izjavi portparola Kremlja Dmitrija Peskova, Putin će pokrenuti i pitanje ruske državljanke Sofije Sapege, partnerke beloruskog opozicionara Romana Protaševiča, koja je s njim uhapšena u Minsku.

Foto: Ilustracija

Tekst potpisa

PROTAŠEVIČU ULICA U BUKUREŠTU?

JEDNA ulica u Bukureštu, i to ona u kojoj se nalazi Ambasada Belorusije, mogla bi biti preimenovana u čast novinara disidenta Romana Protaševiča (na slici), kao gest solidarnosti nakon njegovog dramatičnog hapšenja, izjavila je juče gradonačelnica tog okruga. Ukoliko se ulica preimenuje, prepiske i vizit-karte beloruske ambasade nosile bi ime Protaševiča, koji je već godinama oštar kritičar Lukašenka.

POZNANSTVO SA DOČEKA 2021.

RODITELjI uhapšene Sofije Sapege, inače ruske državljanke, kažu da se ona sa opozicionim blogerom i osobom zbog koje je prizemljen avion u Minsku - Romanom Protaševičem, upoznala u Vilnjusu na Dočeku 2021 godine. Protaševič je prethodno pobegao iz Minska i u Vilnjusu je živeo od novembra prošle godine. Sada je beloruske vlasti optužuju da je ona pravila "Crnu knjigu Belorusije" u kojoj su lični podaci vojnih i policijskih oficira koji su lojalni Lukašenku i učestvovali su u rasterivanju i hapšenju demonstranata.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

AKO NEKOM POZAJMITE OVU KNJIGU, NE OČEKUJTE DA VAM JE VRATI!