LAVROV OŠTRO: Neće Kravčuk rešavati kako treba da radi kontakt grupa za Donbas!

Novosti onlajn

27. 05. 2021. u 19:27

O PITANjU mesta održavanja sastanaka kontakt grupe za rešavanje situacije na istoku Ukrajine treba da odlučuju koautori Minskih sporazuma, a ne šef pojedinačne delegacije, izjavio je ruski ministar spoljnih poslova Sergej Lavrov.

ЛАВРОВ ОШТРО: Неће Кравчук решавати како треба да ради контакт група за Донбас!

Foto AP

- Što se tiče pitanja daljeg rada kontakt grupe i odbijanja gospodina Kravčuka da nastavi, kako je rekao, njenu aktivnost u Minsku zbog događaja oko Belorusije... On je, naravno, šef delegacije, ali nije na njemu da odlučuje kako će kontakt grupa nastaviti da radi. Ona je formirana u kontekstu paketa dokumenata odobrenih na samitu u Minsku 2015. godine, a zatim odobrenih rezolucijom Saveta bezbednosti UN. A oni koji su potpisali ovaj paketa dokumenata, verovatno će se dogovarati o tome kako dalje da se radi - rekao je Lavrov na konferenciji za novinare.

Ranije je šef kijevske delegacije kontakt grupe za rešavanje sukoba u Donbasu Leonid Kravčuk izjavio da Minsk više ne može da bude platforma za pregovore i da je potrebno da se traži druga platforma. On je to objasnio prekidom avio-saobraćaja sa Belorusijom, kao i „diktatorskim ponašanjem“ predsednika Belorusije Aleksandra Lukašenka.

Ukrajina je obustavila letove sa Belorusijom od 26. maja posle situacije sa prinudnim sletanjem aviona kompanije „Rajan er“ u Minsku. Takođe je ukrajinskim avio-kompanijama i avionima zabranjeno letenje u vazdušnom prostoru Belorusije. Ambasada Belorusije uputila je u utorak protestnu notu ukrajinskom Ministarstvu spoljnih poslova i odluku Kijeva nazvala političkom, apsurdnom i neosnovanom.

Sukob u Donbasu traje već sedam godina, u borbama je stradalo više od 13 hiljada ljudi. O rešavanju situacije razgovara se na sastancima kontakt grupe u Minsku. Strane su usvojile nekoliko dokumenata usmerenih na rešavanje sukoba, ali se razmena vatre nastavlja.

(Sputnjik)

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

AKO NEKOM POZAJMITE OVU KNJIGU, NE OČEKUJTE DA VAM JE VRATI!