ASAD JE GLAVNI FAVORIT: U Siriji se sutra održavaju predsednički izbori

Tanjug

25. 05. 2021. u 23:56

- U SIRIJI se sutra održavaju predsednički izbori, drugi od početka rata, a prema svim predviđanjima, mandat će četvrti put osvojiti predsednika Bašaru al Asad.

АСАД ЈЕ ГЛАВНИ ФАВОРИТ: У Сирији се сутра одржавају председнички избори

Foto: Alexei Nikolsky, Sputnik, Kremlin Pool Photo via AP, File

Asad, čija porodica vlada zemljom već pet decenija, na vlasti je u Siriji 21 godinu.

Slogan njegove kampanje, “Radom do nade”, poziva na obnovu zemlje razorene desetogodišnjim sukobom koji je odneo više od 388.000 života i raselio polovinu sirijskog preratnog stanovništva.

Zbog strogih kriterijuma za prijavu predsedničkih kandidata, uz Asada će se na izbornim listama naći samo dva protivkandidata, prenose mediji.

To su Mahmud Ahmed Marei, opozicioni političar iz Damaska i Abdalah Salem Abdalah, lider levičarske partije koji je bio ministar u Asadovoj vladi četiri godine.

Dan pred izbore, ministri spoljnih poslova Francuske, Nemačke, Italije, Britanije i SAD poručili su u zajedničkom saopštenju da izbori neće biti ni slobodni ni fer, prenosi Rojters.

Na prethodnim izborima održanim 2014. godine Asad je osvojio 89 odsto glasova, a izlaznost je bila veća od 73 odsto uprkos žestokom kofliktu koji je tada postojao.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

OVO su grobovi mojih sinova. Stojadina, rođenog 1979, koji je poginuo na Košarama i Stevana, dve godine mlađeg, koji je 2002, vozeći traktor nagazio na protivtenkovsku minu koju su na putu u selu postavili Albanci. Ovde na groblju mi je druga kuća, a ona u kojoj živim sa suprugom Miladinkom Micom i sinom Darkom je nekoliko kilometara odavde. I, dok sam živ sa Kosova i Metohije seliti se neću, čuvaću svoj dom i grobove sinova.

18. 04. 2024. u 10:45

Komentari (0)

PREMA FROJDU: Pet stvari koje mentalno jake osobe nikada NE rade