AFERA NA DRŽAVNOJ MATURI: Veliki skandal trese Hrvatsku

Novosti online

05. 05. 2021. u 18:41

IVANA Katavić više nije na direktorka Nacionalnog centra za sprovođenje državne mature.

АФЕРА НА ДРЖАВНОЈ МАТУРИ: Велики скандал тресе Хрватску

Ilustracija Foto Z. Jovanović

Odluka o razrešenju na njen vlastiti zahtev doneta je na sednici Upravnog veća Centra, na kojoj je za vršitelja dužnosti direktora Centra izabran Vinko Filipović, bivši direktor Agencije za odgoj i obrazovanje.

Katavić je razrešena s položaja direktorke zbog greške u rešavanju prigovora 17 učenika koji su se žalili na vrednovanje njihovih ispita državne mature u prošlom roku jesenje mature.

Nakon što je Upravno veće dobilo prijavu o greškama pri obradi rezultata na lanjskom roku mature, Upravno veće je zatražilo izjašnjavanje svih zaposlenih u Nacionalnom centru za spoljno vrednovanje obrazovanja (NCVVO). Ispostavilo se da su učenicima naknadno odobreni bodovi kako bi se ispravila „proceduralna greška“ Centra, što je naštetilo čitavom procesu sprovođenja mature.

Novoizabrani v.d. direktora Vinko Filipović bivši je direktor Agencije za odgoj i obrazovanje. Na toj je funkciji bio od 1. novembra 2004. do 20. februara 2015. U mandatu je radio na nizu projekata u obrazovanju, od HNOS-a, do uvođenja nagrade za učenike „Oskar znanja“. Pokrenuo je stručne skupove na temu Domovinskog rata i Holokausta, kao i više državnih stručnih skupova u predmetima koji dotad nisu postojali, poput onoga iz hrvatskog jezika.

(Index.hr)

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

Nova dimenzija života u delu Beograda koji se budi iz sna