BUGARI OPET IDU NA IZBORE: Borisovu nije pošlo za rukom da formira vladu

D. D. S.

05. 05. 2021. u 14:24

POSLE neuspeha tri stranke da formiraju novu vladu bugarski predsednik Rumen Radev najavio je prevremene izbore kako bi se izašlo iz političkog ćorsokaka.

БУГАРИ ОПЕТ ИДУ НА ИЗБОРЕ: Борисову није пошло за руком да формира владу

Foto: EPA

- Sledeće nedelje raspuštam parlament i odrediću datum novog glasanja koje bi trebalo da bude održano 11. jula - najavio je Radev.

Konzervativna stranka premijera Bojka Borisova Građani za evropski razvoj Bugarske (GERB) našla se na prvom mestu posle izbora 4. aprila. Ali, zbog optužbi za podsticanje korupcije Borisov nije pronašao partnere za formiranje vlade.

Ni populistička stranka pevača i televizijskog voditelja Slavija Trifonova, koja je iznenadila izbivši na drugo mesto, nije imala dovoljno poslanika sa druge dve grupe za sastavljanje stabilne koalicije.

Socijalisti, koji su bili na trećem mestu, takođe su odustali od formiranja vlade. Najsiromašnija zemlja EU sa gotovo sedam miliona stanovnika, Bugarska je doživela talas protesta prošlog leta. Borisov, koji je na vlasti skoro celu deceniju, odbio je da podnese ostavku.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

OVO su grobovi mojih sinova. Stojadina, rođenog 1979, koji je poginuo na Košarama i Stevana, dve godine mlađeg, koji je 2002, vozeći traktor nagazio na protivtenkovsku minu koju su na putu u selu postavili Albanci. Ovde na groblju mi je druga kuća, a ona u kojoj živim sa suprugom Miladinkom Micom i sinom Darkom je nekoliko kilometara odavde. I, dok sam živ sa Kosova i Metohije seliti se neću, čuvaću svoj dom i grobove sinova.

18. 04. 2024. u 10:45

Komentari (0)

OVO JE PRIPREMA ZA DRŽAVNI UDAR: Milanović -  Gotovo je, ne mogu ništa