SKOPLJE NEĆE CRKVU U REGISTRU: Severna Makedonija ignoriše obavezu po presudi suda iz Strazbura

Mladen Stančić - stalni dopisnik iz Skoplja

05. 05. 2021. u 10:00

VLASTI Severne Makedonije više od tri godine odbijaju da registruju Pravoslavnu ohridsku arhiepiskopiju (POA), koja je u kanonskom jedinstvu sa Srpskom patrijaršijom i time je priznaju kao zakonitu versku zajednicu. Zvanično Skoplje na ovom pitanju krši ne samo svoje zakone, već i međunarodne obaveze, jer je registracija POA obaveza Severne Makedonije po presudi Suda za ljudska prava u Strazburu.

СКОПЉЕ НЕЋЕ ЦРКВУ У РЕГИСТРУ: Северна Македонија игнорише обавезу по пресуди суда из Стразбура

Vernici POA ne odustaju od registracije / Arhiva

Poslednji pokušaj je propao početkom godine kada je Apelacioni sud u Skoplju odbio zahtev ove verske zajednice za registraciju delovanja. Ovaj ishod obelodanjen je tek nedavno, iako je predmet čamio u sudskim fiokama još od 2018. godine. Posle tri i po godine, kako objašnjavaju u sedištu jedine kanonske pravoslavne crkve u Makedoniji, "temeljnog razmišljanja i proučavanja", sud je presudio i oglušio se o zahtev Strazbura.

- Koliko ima verskih sloboda u Severnoj Makedoniji, poznato je celom svetu, osim novinarima ove države. Oni tako uredno beleže da Bugarska ne registruje pojedina udruženja iako su dobila sporove u Strazburu, a ne smeta im što u njihovoj državi jedna verska zajednica punih 16 ne može da se izbori za registraciju - saopštio je Sinod POA.

U "crkvenoj vladi" Arhiepiskopije, čiji je poglavar vladika Jovan Vraniškovski, a koja deluje pod kapom SPC, podsećaju i na dvoličnost makedonskog predsednika Steva Pendarovskog i premijera Zorana Zaeva, koji Vaseljensku patrijaršiju mole za priznanje tzv. Makedonske pravoslavne crkve, a da istovremeno u svojoj zemlji i sami gaze verske slobode i norme savremenog sveta.

Evropski sud za ljudska prava u Strazburu krajem 2017. presudio je u korist Pravoslavne ohridske arhiepiskopije po njenoj tužbi protiv države Makedonije, zbog odbijanja vlasti da je registruju kao posebnu versku zajednicu.

U presudi je konstatovano da je "BJR Makedonija prekršila član 11 (sloboda okupljanja i združivanja) u vezi sa članom devet (sloboda misli, savesti i religije), Evropske konvencije za ljudska prava, koja je proizašla iz odbijanja registracije Pravoslavnu ohridsku arhiepiskopiju kao posebne verske zajednice".

Sva dosadašnja obrazloženja sudskih vlasti u Skoplju o odbijanju registracije delovanja kononske POA, bila su zasnovana na ocenama državne komisije za odnose sa verskim zajednicama i religioznim grupama u zemlji - da se može registrovati samo jedna verska zajednica za svaku konfesiju. Navedeno je da se i ime ne razlikuje od (nekanonske i nepriznate) Makedonske pravoslavne crkve - Ohridske arhiepiskopije.

ZAŠTITA VERSKIH SLOBODA

U PRESUDI Evropskog suda, koju Severna Makedonija godinama ignoriše, Skoplju je ukazano da "javni stav države ne treba da bude zaštićen na štetu manjinskih stavova". Naglašeno je i da ogromna važnost željene autokefalnosti MPC za njene vernike i sledbenike ne može da opravda preduzimanje mera koje bi sprečile POA da sprovode svoju religioznu aktivnost.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

DA LI JE JUTARNJA RAKIJICA OTROV ILI LEK? Stručnjak za toksikologiju razbila mitove (VIDEO)