NAJVEĆIM STRADALNICIMA POZIV U POSLEDNJI ČAS: Srbi nisu došli na komemoraciju povodom godišnjice osnivanja prvog ustaškog logora

NA jučerašnjoj komemoraciji povodom 80-te godišnjice osnivanja ustaškog logora ”Danica”, prvog u NDH, predstavnici Srpskog narodnog veća nisu došli, nezadovoljni što im je poziv upućen u poslednji trenutak.

НАЈВЕЋИМ СТРАДАЛНИЦИМА ПОЗИВ У ПОСЛЕДЊИ ЧАС: Срби нису дошли на комеморацију поводом годишњице оснивања првог усташког логора

Foto Arhiva

- Niz godina organizatori „zaboravljaju“ pozvati predstavnike Srba da učestvuju u komemoraciji, tako smo i ove godine pozivnicu dobili tek nakon naših poziva i pitanja da li se komemoracija uopšte održava i sa kojim sadržajima - napisao je generalni sekretar SNV Saša Milošević.

Inače, u logoru ”Danica” najviše je bilo Srba, preko 50 odsto. U SNV-u naglašavaju da se selektivno pozivaju i predstavnici diplomatskog kora, ”sa očiglednim, takođe dugogodišnjim odmakom od predstavnika Republike Srbije u Hrvatskoj. Ne manje neobično je i to da među pozvanima nema ni predstavnika Srpske pravoslavne crkve”.

Na komemoraciji je govorio bivši hrvatski predsednik Stipe Mesić koji je izjavio da se premalo čini za osudu veličanja zločinačkog ustaškog režima.

- Ako je u Nemačkoj zabranjen ”Zig hajl” onda treba zabraniti i ”za dom spremni”, jer je to inačica pozdrava zločinačkog fašističkog režima.

Kroz prvi logor u NDH prošlo je oko 4000 osoba, većinom Srba i Jevreja, koji su najčešće kasnije završili u Jasenovcu.

- Državna vlast morala bi da prestane finansirati one koji falsifikuju istoriju, poput onih koji tvrde da je logor Jasenovac bio u funkciji i nakon 1945. godine što je notorna laž - rekao je Mesić.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (1)

TITO TRAŽIO BATI DA MU ISPRIČA VIC O NJEMU: Ovaj odgovor je dobio od glumca (VIDEO)