OGROMNE CIFRE ZA NEPOŠTOVANJE MERA: Inspektori u BiH u februaru izrekli kazne od 70.000 evra

Srna

10. 03. 2021. u 14:15

INSPEKCIJSKI organi u Federaciji BiH (FBiH) u februaru su izvršili 2.512 inspekcijskih nadzora poštovanja higijensko-epidemioloških mera za sprečavanje daljeg širenja virusa korona, pri čemu su kod 98 subjekata uočili grubo kršenje mera, za šta su izdati prekršajni nalozi u iznosu od 140.110 KM.

ОГРОМНЕ ЦИФРЕ ЗА НЕПОШТОВАЊЕ МЕРА: Инспектори у БиХ у фебруару изрекли казне од 70.000 евра

Foto: Novosti

Inspektori su izrekli i 339 rešenja o otklanjanju nedostataka subjektima nadzora kod kojih su ustanovljena manja odstupanja od propisanih mera, podaci su Uprave za inspekcijske poslove FBiH, prenosi Srpskainfo.

Iz ove uprave navode da je analizom utvrđeno da do kršenja mera najčešće dolazi u ugostiteljskim objektma, trgovinama, tržnim centrima, ali i privrednim društvima s većim brojem zaposlenih, odnosno na mestima okupljanja većeg broja ljudi uopšte, te da je primetno da je došlo do izvesnog opuštanja stanovništva, što rezultira pogoršanjem epidemioloških trendova.

Kazne za prekršaje propisane su Zakonom o zaštiti stanovništva od zaraznih bolesti, i to u rasponu od 3.0000 do 10.000 KM za privredna društva, druga pravna lica i zdravstvene ustanove, za odgovorna lica u pravnim licima od 500 do 2.000 KM, za nosioce privatne prakse i obrtnike od 2.000 do 8.000 KM, za fizička lica od 100 do 2.000 KM, s tim da prenošenje zarazne bolesti predstavlja i krivično delo u smislu Krivičnog zakona FBiH.

Iz Uprave za inspekcijske poslove FBiH podsećaju da naredbe Kriznog štaba federalnog Ministarstva zdravstva predstavljaju okvir i minimum nužnih mera i preporuka za područje cele FBiH, a da je kantonalnim vladama i kriznim štabovima ostavljena mogućnost uvođenja restriktivnijih mera.

Stanovništvu i privrednim subjektim aupućen je apel da se pridržavaju propisanih mera, te obezbede pretpostavke za poštovanje svih preporuka, kako za dobrobit ličnog zdravlja, tako i za kolektivnu sigurnost i normalizaciju prilika u FBiH.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

ETO, JAVLJA MI SE! Kako je Novak Đoković šokirao novinarku CNN-a