MILIONSKA PREVARA: Starica "inspektoru" dala tri stana i gomilu novca, u sve bila umešana i njegova žena

Novosti online

16. 02. 2021. u 21:43

KAKO da otkrijete da ste žrtva prevare? Ako pitate jednu šezdesetpetogodišnju Osiječanku, to je pitanje od najmanje 1,2 miliona kuna ili 138.305 evra koliko je dala prevarantu V. T. (52) koji joj se lažno predstavio kao visoko rangirani inspektor kriminalističke policije. I ne samo to, nego državni službenik koji će starici rešiti sve probleme u vezi sa nekretninama.

МИЛИОНСКА ПРЕВАРА:  Старица инспектору дала три стана и гомилу новца, у све била умешана и његова жена

Foto: Novosti arhiva

V. T. je završio u zatvoru zbog sumnje da je nesrećnu ženu oštetio za najmanje 1,2 miliona kuna, a sebi pribavio protivpravnu imovinsku korist od najmanje 138.305 evra.

U celoj priči osumnjičena i njegova 49-godišnja supruga za koju još nije utvrđeno koliko je protivpravnu korist ostvarila te još jedna žena od 61 godine, koja se okoristila za 500 eura.

Modus operandi očito je bio pomno smišljen i dobro isplaniran. S obzirom na to da osumnjičeni V. T, inače s prebivalištem u Virovitici, ali boravištem u Bizovcu, iza sebe već ima dve pravosudne presude za isto kazneno delo te jednu za kazneno delo prevare u privredi, nije čudno što je uspeo "smotati" 65-godišnjakinju koja je i sama očito dobrog imovinskog stanja. Sve je, naime, krenulo nakon što je 65-godišnjakinja u Osijeku od jedne firma kupila tri stana s namerom da ih iznajmljuje.

Kupila tri stana pa tražila povraćaj novca

S tom je firmom potpisala predugovor, prema kojem im je isplatila 1.217.574,71 kuna, a s obzirom da je to bio i veći deo ukupne vrednosti ugovora odmah se upisala i kao vlasnica tih stanova u zemljišnim knjigama. No, nakon što su joj stanovi predati na upotrebu žena je bila nezadovoljna kvalitetom izvedenih radova i htela je povrat svog novca.

Firma za to, naravno, nije htela ni čuti i tu na scenu, negde u maju 2019. godine, stupa V. T., kojeg je 65-godišnjakinja nešto ranije upoznala i koji joj se lažno predstavio kao visoko rangirani službenik kriminalističke policije te joj ponudio da za naknadu od 10.000 evra on isposluje raskid predugovora za ta tri stana. Žena mu je poverovala i dala mu traženi iznos, od kojeg je on 500 evra dao trećeosumnjičenoj 61-godišnjakinji.

No, osim što mu je dala 10.000 evra, 65-godišnja žrtva ovlastila je 'policijskog inspektora' i da raspolaže svim njenim pravima i obavezama iz sklopljenih predugovora za navedena tri stana. Tada joj V. T. dolazi s pričom kako je s firmom postigao dogovor da ženi, umesto da joj vrate 1,2 milijuna kuna, predaju građevinsko zemljište u Zagrebu navodno vredno 420.000 eura.

No, osim što će se kasnije ispostaviti da to nije nikakvo građevinsko zemljište, nego poljoprivredno zemljište koje vredi znatno manje, kvaka je bila i u tome da žena mora s dodatnih 35.000 evra isplatiti ostale suvlasnike tog zemljišta.

Predstavio joj poljoprivredno zemljište kao građevinsko

Računajući kako će za tri stana koja je platila 1,2 milijuna kuna dobiti zemljište u Zagrebu koje, kako joj je rečeno, vredi više od tri miliona kuna, žena pristaje da da i tih 35.000 evra. Novac je, naravno, dala "policijskom inspektoru" V. T. Međutim, prema onome što su saopštili iz Opštinskog državnog tužilaštva u Osijeku, koje je protiv troje osumnjičenih pokrenulo istragu na osnovu kaznene prijave PU osječko-baranjske, ni tu nije bio kraj velike obmane.

Naime, V. T. je u međuvremenu u dogovoru sa 65-godišnjakinjom prodao ona tri stana u Osijeku, ali joj novac nije dao, nego su se dogovorili da ga on čuva kod sebe dok se ne reši transakcija sa zemljištem u Zagrebu. Dodatno joj je rekao i kako će se ona u potpunosti naplatiti od prodaje spomenutog zemljišta te da ona zapravo nema pravo na onih 1,2 miliona kuna od prodanih stanova u Osijeku.

S obzirom na to da joj je predočio kako je zemljište znatno vrednije od tih 1,2 miliona kuna koliko su stajali stanovi u Osijeku, tražio je od nje dodatnih 128.805,00 evra kazavši joj kako to mora isplatiti nekim trećim osobama, a koje su, prema njegovom objašnjenju, odlučile na sebe preuzeti prava i obaveze iz predugovora za stanove u Osijeku.

Shvatila da je žrtva prevare tek kad se u "posao" umešala i supruga prevaranta

Žena je pristala s njim otići u Sesvete kako bi tamo potpisala dokumentaciju potrebnu za prodaju onog zemljišta vrednog 420.000 eura. Tamo je doista i potpisala neke papire, ali ne ono što joj je rečeno da će potpisati, već dokumente kojima se zapravo obavezala V. T., kao fiducijarnom vlasniku tog zemljišta, predati 90.000 evra kako bi se uknjižila kao vlasnik tog zemljišta. Dodatno mu je u tu svrhu potpisala i tri zadužnice na ukupan iznos od 675.000 kuna.

Na osnovu tih zadužnica, supruga prvoosumnjičenog podnela je FINA-i zahtev za direktnu naplatu tražeći da se s računa oštećene tih 675.000 kuna prenese na njen račun. Žena je u novembru prošle godine shvatila da je žrtva prevare i sve je prijavila policiji, a nakon što su osumnjičeni saslušani u ODO-u, predloženo je određivanje istražnog zatvora za V. T., što je istražni sudija Županijskog suda u Osijeku i prihvatio zbog opasnosti uticaja na svedoke i ponavljanja kaznenog dela.

(Jutarnji list)

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (0)

KOMŠIJINE KOZE MU POJELE KUKURUZ: Vidite kako mu se osvetio - sam, bez suda i policije! Sad mu preti robija