BESRAMNO NASTAVLJAJU DA SLAVE STEPINCA: U Zagrebu obeležena godišnjica smrti ozloglašenog kardinala

Jurica Kerbler, Stalni Dopisnik iz Zagreba

10. 02. 2021. u 22:52

VIŠE stotina ljudi okupilo se usprkos epidemiološkim merama pred zagrebačkom katedralom da obeleže takovano Stepinčevo, šezdeset i prvu godišnjisu smrti kardinala Alojzija Stepinca.

БЕСРАМНО НАСТАВЉАЈУ ДА СЛАВЕ СТЕПИНЦА: У Загребу обележена годишњица смрти озлоглашеног кардинала

Kardinal Stepinac sa Antom Pavelićem

Među okupljenima bio je i hrvatski ministar spoljnih poslova Gordan Grlić Raman i zagrebački gradonačelnik Milan Bandić, a misu je prenosila i Hrvatska televizija, koja je emitovala i posebni film o Stepincu.

Bez maske

Gotovo neverovatno je da je u mnoštvu pred zagrebačkom katedralom bila i dr. Alemka Markotić, članica Nacionalnog stožera civilne zaštite i to bez maske. Nedavno je grupu mladih koji su se okupili nazvala 'bioteroristima', a pred katedralom je bila u mnoštvu vernika iako su javna okupljenja zabranmjena upravo od njenog Nacionalnog stožera.

- Spoljne okolnosti proganjanja istine o Stepincu nisu se mnogo promenile - rekao je kardinal Josip Bozanić zaključivši da je Stepinac sažeo historiju Katoličke crkve i hrvatskog naroda u jednom razdoblju. Podsetio je da je Stepinac ”od trenutka nepravedne osude bio fizički udaljen od svojih vernika, ali je uvek ostao blizak narodu”.

U filmu koji je prikazan na HRT-u pre svega se govori o sukobu Stepinca i komunističkih vlasti, dok se o ulozi kardinala u prvoj godini vladavine krvave NDH malo i površno govori. Uopšte se ne navodi kako je Stepinac podržavao dolazak Ante Pavelića na vlast i njegovu strahovladu za vreme 1941. godine, kada su ustaše poubijale veliki broj Jevreja i Srba.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

ŠOK: Karlos Alkaraz izbačen sa turnira u Madridu! Imitirao Nadala, pa morao da pakuje kofere, kao i Rafa (VIDEO)