HRVATSKI MEDIJI BESNI NA VLADU: Mogli smo i mi da naručimo rusku vakcinu, a ne da budemo slepo lojalni Zapadu

Novosti online

08. 02. 2021. u 18:56

HRVATSKA je mogla da naruči rusku vakcinu „Sputnjik Ve“, a ne da bude slepo lojalna zapadnim proizvođačima i zapadnjačkim preporukama, objavili su hrvatski mediji.

ХРВАТСКИ МЕДИЈИ БЕСНИ НА ВЛАДУ: Могли смо и ми да наручимо руску вакцину, а не да будемо слепо лојални Западу

Foto: G.Š.

„Slobodna Dalmacija“ u tekstu koji prenosi i „Jutarnji list“ kritikuje vladu u Zagrebu zašto se nije ugledala na Mađarsku, koja je odobrila rusku vakcinu.

„Cepivo ne može biti političko pitanje. Može se birati između zapadnih i istočnih jedino u slučaju kad ga se ima dovoljno na tržištu“, citira „Slobodna Dalmacija“ mađarskog premijera Viktora Orbana i navodi da će se „s njim oko ovoga složiti demokratski nastrojen svet“.

„LJude nije briga ko je proizveo vakcinu nego im je važno je li ona efikasna i sigurna. A Evropa je u ovom najvećem imunizacijskom svetskom poduhvatu u istoriji čovečanstva ispala popriličan naivac. Odlučivalo se više politički nego naučno, pa sad imamo situaciju da su u evropskim zemljama u proseku vakcinisane dve osobe na svakih 100, dok je to, na primer, u Velikoj Britaniji 10, u SAD 7, a u Izraelu čak 43. Uz to, EU naglasak je stavljen na britansku „AstraZeneku“ koja je, prema kliničkim istraživanjima, daleko manje efikasna od ruskog „Sputnjika Ve“, pogotovo kad je reč o starijim osobama“, navodi „Slobodna Dalmacija“.

Kako dalje pišu, u Vladi Hrvatske na ovo bi mogli reći da je „lako biti general posle bitke“ i pravdati se „kako prilikom naručivanja vakcine niko nije mogao predvideti da će organizovani evropski sistem dogovaranja i distribucije, podbaciti“.

„Da opravdanja takve vrste ne drže vodu pokazuje mađarski primer koji se ni po čemu ne može svrstati u nepoštovanje evropskih smernica, nego u odgovorno i odlučno ponašanje prema svojim građanima. Ovaj vikend, naime, mađarske su zdravstvene vlasti objavile kako je u njihovoj zemlji završeno službeno testiranje ruskog cepiva protiv virusa korona „Sputnjik Ve“ te da od danas kreću s vakcinacijom stanovništva. Time su postali prva zemalja EU koja je odobrila ovu vakcinu. Već im je stiglo 40.000 doza „Sputnjika Ve“, a još dva miliona doza biće im isporučeno tokom tri meseca“, piše hrvatski medij i dodaje kako je Mađarska takođe prva zemlja EU koja je naručila kinesku vakcinu, pet miliona doza „Sinofarma“, a istovremeno vakciniše stanovništvo u vakcinama koje su odobrene na nivou EU.

„Jesmo li i mi mogli učiniti isto što i Mađarska? Naravno da jesmo. Mađarski premijer u ovom se slučaju nije poneo kao svađalica i prkosno EU dete. Ni Hrvatska nije bila prisiljena biti slepo lojalna zapadnim proizvođačima vakcina i zapadnjačkim preporukama. Nismo čak trebali ni da lupimo šakom o sto, nego samo da poštujemo EU direktive kojima nisu dozvoljeni paralelni pregovori s proizvođačima s kojima je Komisija već zaključila ugovore, a reč je o „Fajzeru“, „Moderni“ i „AstraZeneki“, dok za ostale nema ograničenja. Ako je reč o hitnoj situaciji ili vanrednom stanju kakvo je zbog korone proglasila Mađarska, onda je i takva interventna nabavka vakcina mimo EU sistema potpuno legalna i legitimna“, dodaje hrvatski medij.

U tekstu se dalje navodi da je upravnik Hrvatskog zavoda za javno zdravlje Krunoslav Capak na pitanje postoji li mogućnost da Hrvatska kupi rusku vakcinu pre nego što ga odobri evropska agencija za lekove, kao što je to učinila Mađarska, danas odgovorio:

„Sasvim je sigurno da će ruski proizvođač uskoro podneti zahtev evropskoj agenciji za registraciju cepiva. Ukoliko nam se dogodi da će nam to biti potrebno, razmotrićemo da interventno, mimo članka 5. Direktive EU o registraciji lekova, uvezemo rusku vakcinu u Hrvatsku. No, u ovom trenutku takva odluka ne postoji“.

rs.sputniknews.com

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (2)

Nesha

08.02.2021. 21:55

Ma ne dao bog da u Hrvatskoj pomenete i primer Srbije kad je rec o necemu pozitivnom kao sto je ova vakcinacija, nego sad navodite samo Madjarsku, ali zato ne propustate priliku da pomenete Srbiju za neku i najmanju kritiku...