BiH JE ZEMLJA IZ KOJE SE ODLAZI: Državljanstvo neće niko i lako ga se odriču

Tanjug

30. 01. 2021. u 13:37

TREND odricanja državljanstva BiH nastavljen je i prošle godine, s obzirom na to da je 3.138 osoba ispisano iz knjige državljana BiH, pišu Nezavisne novine.

БиХ ЈЕ ЗЕМЉА ИЗ КОЈЕ СЕ ОДЛАЗИ: Држављанство неће нико и лако га се одричу

Foto: Free Images Pixabay

Istovremeno, državljanstvo BiH u 2020. godini steklo je tek 557 osoba ili za 100 manje nego u 2019. godini, što je ubedljivo najlošiji skor u regionu.

- BiH je zemlja iz koje se odlazi. Od završetka rata više od 527.000 ljudi otišlo je odavde i nisu se vratili te jedan broj njih traži ispis iz državljanstva - rekao je demograf Stevo Pašalić.

On je istakao da je Nemačkoj pre epidemije korona virusa bilo potrebno oko 1,2 miliona radnika, ali da će joj posle epidemije biti potrebno dva miliona radnika i da će trend odlaska trajati na celom zapadnom Balkanu.

Najviše odricanja državljanstva BiH bilo je u korist Austrije, Crne Gore, Holandije, Hrvatske, Srbije, Lihtenštajna, Norveške, SAD, Slovenije, Švedske i Švajcarske.

Prema podacima Ministarstva civilnih poslova Bosne i Hercegovine, kada je reč o sticanju državljanstva BiH, od 557 osoba koje su dobile državljanstvo najviše je onih iz Srbije i Hrvatske, i to pravo su iskoristili po osnovu ugovora o dvojnom državljanstvu.

Prema nezvaničnim informacijama, od rata do danas državljanstva Bosne i Hercegovine odreklo se malo više od 90.000 osoba.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (0)