OPASNI MUTIRANI VIRUS SVUDA U REGIONU: Britanski soj otkriven u Severnoj Makedoniji

Tanjug

27. 01. 2021. u 20:10

Britanski soj korona virusa otkriven je u Severnoj Makedoniji, saopštio je minister zdravlja Venko Filipče.

ОПАСНИ МУТИРАНИ ВИРУС СВУДА У РЕГИОНУ: Британски сој откривен у Северној Македонији

Foto: G.Š.

On je u objavi na Fejsbuku precizirao da je britanski soj otkriven u privatnoj laboratoriji klinike Žan Mitrev u Skoplju, tokom analize uzoraka iz januara.

Filipče je naveo da je reč je o 46-godišnjaku koji se već oporavio, odnosno u bazi podataka Instituta za javno zdravlje pacijent je od 22. januara upisan kao oporavljen.

Dodao je da je pacijent prvi put podvrgnut brzom testu 29. decembra prošle godine zbog temperature i otežanog disanja, a test je bio pozitivan.

- Nekoliko dana kasnije, 4. januara 2021, pojavio se na pregledu u privatnoj bolnici Žan Mitrev, gde je bio podvrgnut PCR testu koji je bio pozitivan, a pacijent je odmah hospitalizovan u privatnoj bolnici. 15. januara u bolnici je izveden još jedan pozitivan test - napisao je Filipče.

Navodi da u epidemiološkom istraživanju, pacijent nije prijavio nikakve kontakte niti je izjavio da je putovao u inostranstvo.

Filipče kaže da je laboratorija u bolnici Žan Mitrev specijalnom PCR metodom utvrdila je da se kod pacijenta sumnja na mutaciju virusa, a zatim je sekvencirala izolat.

"Prema informacijama prosleđenim Ministarstvu zdravlja, sve mutacije koje definišu britanski soj identifikovane su u izolaciji ovog pacijenta. Ostali uzorci analizirani u privatnoj laboratoriji nisu otkrili britanski soj Kovida-19", napiso je Filipče.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (0)