SRBIN KAŽNJEN ZBOG ISTICANJA ZASTAVE SRBIJE NA BADNJI DAN: Zastrašujuća diskriminacija u Federaciji!

Novosti online

14. 01. 2021. u 17:34

СРБИН КАЖЊЕН ЗБОГ ИСТИЦАЊА ЗАСТАВЕ СРБИЈЕ НА БАДЊИ ДАН: Застрашујућа дискриминација у Федерацији!

Foto: Srbija Šume

SRBIN u opštini Odžak kažnjen je sa 200 KM (oko 100 evra) zbog tradicionalne vožnje badnjaka kroz srpska sela i isticanja zastave Srbije, rekao je predsednik Srpskog građanskog udruženja "Posavina" Damir Ivetić.

Ivetić je objasnio da se to desilo na Badnji dan, kada pravoslavci tradicionalno obeležavaju dolazak najradosnijeg hrišćanskog praznika Božića.

- Jedan od učesnika tradicionalne vožnje badnjaka kroz srpska sela Damir Kovačević kažnjen je sa 200 KM zbog, kako mu je rečeno, isticanja srpske zastave jer je to, navodno, vređanje druga dva naroda - rekao je Ivetić.

Ivetić je istakao da su Srbi u Odžaku zgroženi ovakvim sramnim činom i diskriminacijom Srba.

Sveštenik iz Odžaka Nenad Tojić rekao je da je danas biti Srbin u Federaciji BiH veoma teško.

- Valjda je to naš krst koji mi Srbi nosimo u Federaciji. Kada nekome smeta srpska zastava na verske praznike onda se samo treba upitati kako je moguće da mi Srbi ostvarimo neka druga prava - naveo je sveštenik Tojić.

On je pozvao na mir i jedinstvo.

- Poručujem da ne treba dizati tenzije, treba biti pravi, istinski hrišćanin, da širimo mir i bratsku ljubav - istakao je sveštenik Tojić.

On je rekao da je ovo prvi slučaj ovakve diskriminacije Srba u Posavskom kantonu od završetka rata.

Delegat iz reda Srba u Domu naroda Parlamenta Federacije BiH Goran Broćeta izjavio je da izlivi mržnje prema srpskom narodu u Odžaku na verski praznik, zbog tradicionalne vožnje i kićenja badnjaka i isticanja zastave Srbije, predstavljaju jasan pokazatelj kako je biti Srbin u Federaciji BiH, pišu Nezavisne.

Broćeta je rekao, povodom kažnjavanja Srbina u Odžaku zbog isticanja srpske zastave na Badnji dan, da se Srbi uskoro neće smeti izjašnjavati kao Srbi ni u kantonima gde je priznata konstitutivnost naroda.

- Nažalost, u Federaciji će uskoro biti Srbi oni koji će se izjašnjavati i igrati po notama svojih pretpostavljenih u centrima kantona, što je nedavno bio primer u Livanjskom kantonu - naveo je Broćeta.

(Srna)

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (5)

S juga

15.01.2021. 08:37

Postoji Zakon o isticanju zastave u svakoj drzavi, a provodi li se ili ne to je drugo pitanje. Ustvari najvise se gleda kojom se zastavom mase. Neke "prolaze" a neke ne. Isticanjem one koja "ne prolazi" trebali bi se oni koji je isticu pitati, zasto.

ANTE BAN

15.01.2021. 10:33

POTPUNO OPRAVDANO, LOGIČNO i PO ZAKONU! Isticanje zastave strane države kažnjivo je u svakoj zemlji! Da je ovaj prekršaj napravio ovamo- u Hrvatskoj,- prošao bi daleko gore!