SRBI BI U VLAST POSLE 30 GODINA: Jedinstven nastup naših političara u Mostaru doneo dugo očekivan rezultat

S. MIŠLjENOVIĆ

23. 12. 2020. u 08:51

PREMA preliminarnim rezultatima, srpska lista "Ostajte ovde-Zajedno za naš Mostar" osvojila je jedno sigurno odborničko mesto u Veću grada Mostara, odnosno oko četiri odsto glasova.

СРБИ БИ У ВЛАСТ ПОСЛЕ 30 ГОДИНА: Јединствен наступ наших политичара у Мостару донео дуго очекиван резултат

Novosti

Dr Velibor Milivojević, nosilac te srpske liste, predstavljaće srpsku zajednicu u gradu na Neretvi. Ovo je, kažu, istorijska pobeda Srba u Mostaru i srpska lista je pobednik održanih lokalnih izbora u tom gradu.

Dr Milivojević kaže da ima više ciljeva na kojima će raditi za vreme mandata, ali je bitno konačno progovoriti u gradskoj Većnici o svim problemima srpske zajednice u Mostaru.

- Podržaćemo sve pozitivne i progresivne ideje za Mostar. Građani srpske zajednice pored problema ravnopravnosti imaju i problem iste kao i svi drugi. Reč je o podizanju privrede, zapošljavanju i vraćanju Mostara na turističku kartu regiona - kaže Milivojević, i dodaje da će se pridružiti pozitivnim snagama Mostara koje žele dobro gradu.

On kaže da je sada najbitnije da će Srbi nakon skoro tri decenije biti deo vlasti u Mostaru i imaju većnika koji će istinski zastupati interese srpskog naroda.

- Imaćemo pristup i zapošljavanju u gradskim institucijama. Očekujemo i da srpska zajednica u budžetu grada dobije deo koji joj pripada - ističe Milivojević.

On kaže da srpska zajednica nije zanemariva u gradu na Neretvi i da, prema poslednjem popisu, broji oko 4.300 osobe koji su se izjasnile kao Srbi.

- Iako još nisu poznati zvanični rezultati nadamo se da ćemo biti deo široke koalicione većine u Mostaru. Zastupaćemo kako interese srpske zajednice, tako i svih dobronamernih građana Mostara. Pokazali smo na ovim izborima da srpska zajednica može sve kad je jedinstvena, organizovana, i bez podela - ističe Milivojević i dodaje da će im jedan od ciljeva biti jačanje srpskih kapaciteta u Mostaru kako bi se na sledećim izborima postigao još bolji rezultat.

Inače, nakon završenih izbora u Mostaru, veliku buru su podigli iz HDZ BiH koji tvrde, iako su dobili najviše glasova na mnogim biračkim mestima, da su pokradeni. Zbog mnogih optužbi CIK BiH je naredio ponovno brojanje glasova na 70 glasačkih mesta.

Inače, u Gradskom veću Mostara ima 35 odbornika. Za većinu je potrebno 18 ruku. Procena je da bi HDZ BiH sa Hrvatskom republikanskom strankom i srpskom listom mogli imati većinu od 18 ruku. Lider HDZ BiH, Dragan Čović, poručio je da će njihov kandidat Dario Kordić biti novi gradonačelnik Mostara.

Izlaznost na izbore u Mostaru je bila oko 55 odsto, odnosno od ukupno 100.000 birača na izbore je izašlo oko 55.000.

GUBITNICI

NA izborima u Mostaru je bilo prijavljeno 30 političkih partija i nezavisnih kandidata, a samo pet stranaka je uspelo preći izborni cenzus. Među gubitnicima su i HDZ 1990 i A-SDA!

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

POLICIJA BLOKIRA PRILAZ: Stigao bager u dvorište kuće gde je nestala mala Danka (FOTO/VIDEO)