DODIK NADIGRAO DŽAFEROVIĆA I KOMŠIĆA: Nemački novinar tvrdi da su predstavom protiv Lavrova postali "ruski pijuni"

Novosti online

20. 12. 2020. u 09:58

ДОДИК НАДИГРАО ЏАФЕРОВИЋА И КОМШИЋА: Немачки новинар тврди да су представом против Лаврова постали руски пијуни

Komšić i DŽaferović / Foto RTV TK

DVOJICA članova Predsedništva BiH Šefik DŽaferović i Željko Komšić koji su odbili da se u Sarajevu sastanu sa ruskim šefom diplomatije Sergejem Lavrovom kažu da su to uradili zato što ne žele biti "ruski pijuni", a postigli su upravo suprotno, ocenio je nemački novinar Norbert Mapes-Nidik.

- Objašnjavajući svoje odbijanje da prisustvuje sastanku, bošnjački član Predsedništva BiH Šefik DŽaferović kaže da je time 'našim prijateljima u Evropi, našim partnerima' hteo pokazati 'da smo ponosni i odlučni ljudi'. A Hrvat Željko Komšić nije hteo 'biti ruski pijun u igrama i obračunima sa zemljama EU-a i članicama NATO-a'. Obojica su postigli upravo suprotno.

'Odlučni' državnici nisu ni pomislili da su tu retku priliku mogli iskoristiti za pokretanje vlastite inicijative. Umesto toga, ispostavilo se da su njih dvojica upravo pijuni, dakle ono što nisu hteli biti. Jer, tek tim otkazivanjem, poseta Lavrova je stekla međunarodni publicitet - naveo je Mapes-Nidik u tekstu za "Dojče vele".

Ako ministar inostranih poslova jedne velike sile odvoji svoje dragoceno vreme, istakao je Mapes-Nidik, da bez posebnog povoda poseti jednu malu, siromašnu, neuticajnu, politički nesposobnu i od njega zavisnu zemlju, on za to ima dobar razlog.

On je ocenio da se sastanak Lavrova sa srpskim članom i predsedavajućim Predsedništva BiH Miloradom Dodikom pokazao kao velika stvar, a Dodik za to može zahvaliti dvojici neočekivanih saveznika: bošnjačkom i hrvatskom kolegi u tročlanom Predsedništvu.

Ovaj ugledni nemački novinar je u tekstu pod naslovom "Autogog sa dva strelca" naveo da su DŽaferović i Komšić "hrabro" odlučili da ne prisustvuju sastanku s Lavrovom, jer ih je naljutilo što je Rus prethodno posetio samo Dodika i što u prostoriji nije bilo zastave BiH u pozadini.

- Svet je iz ovoga, ako je uopšte nešto primetio, naučio dve stvari. Prvo: uskoro, kada DŽo Bajden vrati BiH na dnevni red, to će u stvari biti utakmica između Rusije i Amerike, Istoka i Zapada i drugo - u Sarajevu vladaju tvrdoglave plemenske vođe koje prvenstveno zanimaju zastave, grbovi i pitanja protokola. Naravno, ni jedno ni drugo nije tačno, ali sada se ponovo tako doživljava - ocenio je Mapes-Nidik, nemački novinar i autor više knjiga o Balkanu i jugoistočnoj Europi.

(Srna)

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (0)