DODIK OBJASNIO BAJDENU ŠTA JE NEPRIHVATLJIVO ZA SRBE: Predsedavajući Predsedništva čestitao izabranom predsedniku SAD

S. M.

16. 12. 2020. u 16:12

SRPSKI član i predsedavajući Predsedništva BiH Milorad Dodik uputio je čestitku izabranom predsedniku SAD DŽozefu Bajdenu.

ДОДИК ОБЈАСНИО БАЈДЕНУ ШТА ЈЕ НЕПРИХВАТЉИВО ЗА СРБЕ: Председавајући Председништва честитао изабраном председнику САД

Foto Tanjug

- U kapacitetu predsedavajućeg Predsedništvu BiH, kao i predstavnika srpskog naroda u ovoj instituciji, čestitam na izbornoj pobedi i osvojenom mandatu na jednoj od najvažnijih i najuticajnijih funkcija u svetu - funkciji predsednika Sjedinjenih Američkih Država - istakao je Dodik u čestitki.

On je naglasio da su SAD, sa kojima srpski narod deli prijateljstvo i savezništvo duže od jednog veka, jedan od autora i garanata Dejtonskog mirovnog sporazuma, usaglašenog u Vazduhoplovnoj bazi Rajt-Peterson, u blizini Dejtona, država Ohajo, koji je zaustavio krvoproliće i građanski rat u BiH 1995. godine, i uspostavio ustavno-pravni sistem u BiH baziran na ravnopravnosti dva entiteta i tri konstitutivna naroda.

Dodik je podsetio da se datum usaglašavanja, 21. novembar, slavi kao važan praznik u Republici Srpskoj, saopšteno je iz kabineta predsedavajućeg i srpskog člana Predsedništva BiH.

- Jasno je da je za srpski narod, i mene lično, neprihvatljivo obeležavanje 25. novembra, datuma preuzetog iz prethodnog, komunističkog režima SFRJ, kao i datuma koji je najavio početak građanskog rata u BiH, 1. marta, tim više što BiH nema definisan niti usvojen Zakon o praznicima. Složićete se da je uzajamno poštovanje temelj uspešne i produktivne saradnje, koja je i BiH i regionu u celini, preko potrebna - istakao je srpski član i predsedavajući Predsedništva BiH.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (1)

NOVA PERFIDNA IGRA ZAGREBA: Traže blokadu Srbije zbog optužnica za Oluju