JA SAM MAKEDONAC I GOVORIM MAKEDONSKI: Zaev oštro odgovorio bugarskom ministru

Tanjug

28. 11. 2020. u 22:21

PREMIJER Severne Makedonije Zoran Zaev izjavio je da je on Makedonac koji govori makedonski jezik priznat u celom svetu odgovarajući tako na komentar bugarskog ministra odbrane Krasimira Karakačanova koji je rekao da je Zaev Bugarin kome "sporo radi pamet".

ЈА САМ МАКЕДОНАЦ И ГОВОРИМ МАКЕДОНСКИ: Заев оштро одговорио бугарском министру

Arhiva Novosti

-Ja sam Makedonac koji govori makedonski jezik priznat u celom svetu. Karakačanov je Bugarin koji govori bugarski jezik priznat u celom svetu- napisao je Zaev na fejsbuku reagujući na izjavu Karakačanova povodom intervjua Zaeva za bugarsku agenciju BgNes.

Zaev je međutim dodao da etnička i identitetska razlika nije jedina razlika između njih, već da je važnija i ozbiljnija razlika u tome kako gledaju na svet.

-Ja radim na približavanje stavova oko razlika i znam da je to moguće samo putem razmene ideja i mišljenja, a ne putem uvrede i nedolične poruke- napisao je makedonski premijer.

On je dodao da od naroda očekuje korak ka prijateljstvu, a ne govor mržnje.

-Dosta je bilo mržnje- zaključio je Zaev na fejsbuku.

Inače Karakačanov je nazvao Zaeva Bugarinom kome "sporo radi pamet" nakon što je makedonski premijer u intervjuu za bugarsku agenciju izneo tvrdnje da Severna Makedonija i Bugarska imaju zajedničku istoriju, od koje su proizašli makedonski narod i bugarski narod, kao i makedonski jezik i bugarski jezik.

Karakačanov je na to rekao da nije reč o zajedničkoj, već o bugarskoj istoriji do 1944. godine.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

OVO su grobovi mojih sinova. Stojadina, rođenog 1979, koji je poginuo na Košarama i Stevana, dve godine mlađeg, koji je 2002, vozeći traktor nagazio na protivtenkovsku minu koju su na putu u selu postavili Albanci. Ovde na groblju mi je druga kuća, a ona u kojoj živim sa suprugom Miladinkom Micom i sinom Darkom je nekoliko kilometara odavde. I, dok sam živ sa Kosova i Metohije seliti se neću, čuvaću svoj dom i grobove sinova.

18. 04. 2024. u 10:45

Komentari (3)