JA SAM MAKEDONAC I GOVORIM MAKEDONSKI: Zaev oštro odgovorio bugarskom ministru

Tanjug

28. 11. 2020. u 22:21

ЈА САМ МАКЕДОНАЦ И ГОВОРИМ МАКЕДОНСКИ: Заев оштро одговорио бугарском министру

Arhiva Novosti

PREMIJER Severne Makedonije Zoran Zaev izjavio je da je on Makedonac koji govori makedonski jezik priznat u celom svetu odgovarajući tako na komentar bugarskog ministra odbrane Krasimira Karakačanova koji je rekao da je Zaev Bugarin kome "sporo radi pamet".

-Ja sam Makedonac koji govori makedonski jezik priznat u celom svetu. Karakačanov je Bugarin koji govori bugarski jezik priznat u celom svetu- napisao je Zaev na fejsbuku reagujući na izjavu Karakačanova povodom intervjua Zaeva za bugarsku agenciju BgNes.

Zaev je međutim dodao da etnička i identitetska razlika nije jedina razlika između njih, već da je važnija i ozbiljnija razlika u tome kako gledaju na svet.

-Ja radim na približavanje stavova oko razlika i znam da je to moguće samo putem razmene ideja i mišljenja, a ne putem uvrede i nedolične poruke- napisao je makedonski premijer.

On je dodao da od naroda očekuje korak ka prijateljstvu, a ne govor mržnje.

-Dosta je bilo mržnje- zaključio je Zaev na fejsbuku.

Inače Karakačanov je nazvao Zaeva Bugarinom kome "sporo radi pamet" nakon što je makedonski premijer u intervjuu za bugarsku agenciju izneo tvrdnje da Severna Makedonija i Bugarska imaju zajedničku istoriju, od koje su proizašli makedonski narod i bugarski narod, kao i makedonski jezik i bugarski jezik.

Karakačanov je na to rekao da nije reč o zajedničkoj, već o bugarskoj istoriji do 1944. godine.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (3)

Petar

29.11.2020. 02:02

Не разумем се много, али пре Турака ту су владали и живели Срби. Како год, нека су нам живи и здрави наши јужни и источни суседи