"STRAHOVITO ORUŽJE" BiH: Izetbegović posetio fabriku municije pa se obratio "svima koji imaju zle namere prema Bosni"

Tanjug

11. 11. 2020. u 20:59

СТРАХОВИТО ОРУЖЈЕ БиХ: Изетбеговић посетио фабрику муниције па се обратио свима који имају зле намере према Босни

Foto: Tanjug

PREDSEDNIK Stranke demokratske akcije (SDA) Bakir Izetbegović rekao je danas da Bosna i Hercegovina ima na raspolaganju "strahovito oružje" i poručio kako bi o tome trebalo da razmisle svi oni koji imaju zle namere prema toj zemlji.

Izetbegović je posetio fabriku oružja i municije "Binas" kod Bugojna gde su mu demonstrirali dejstva nekih od njihovih proizvoda, a čelnik vladajuće bošnjačke stranke nakon toga je novinarima kazao da je impresioniran viđenim.

- Prisustvovali smo prezentaciji nove granate proizvedene u `Binasu` u Bugojnu dometa preko 2.000 metara i koja puca vrlo frekventno i rafalno. Dakle, strahovito oružje u rukama Bosne i Hercegovine - rekao je Izetbegović, prenela je Hina.

Ističe da je svaki napredak koji vojna industrija BiH učini "korak prema učvršćenju mira".

- Ovo je jedna obeshrabrujuća poruka za sve one koji eventualno imaju loše namere u odnosu na BiH - dodao je Izetbegović oduševljen učinkom bacača granata i municije koje se izrađuje u Bugojnu.

Predsednik vlade Federacije BiH Fadil Novalić je potvrdio da će u tom entitetu nastaviti ulagati u vojnu industriju s ciljem znatnog povećanja njezinih kapaciteta kako bi dosegnuli godišnju proizvodnju do 500 miliona evra.

- Prodaja naoružanja raste unatoč svim vapajima da nema ratova - obrazložio je te planove Novalić.

Vojna industrija u BiH čiji su pogoni gotovo u celosti koncentrisani na području Federacije BiH, iz godine u godinu sve više izvozi, a dominiraju različite vrste municije.

Vrednost izvezene municije u 2019. godini bila je nešto veća od 120 miliona evra, prodavano je u pedesetak država, a najveći kupci su bile arapske zemlje poput Saudijske Arabije i Egipta.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (9)

Da je

12.11.2020. 02:01

@Lav - Da je Alija imao mudrost i prihvatio ponudjenu Uniju sa Srbijom iz koje je mogao izaci kad je htio(Svedska-Norveska) NE bi bilo rata i stradanja naroda u BiH.

vladimir

11.11.2020. 22:12

.... a sa kim bi ti da ratuješ, pa Bosna ti je celovita! Da ratuješ sa hrvatima, ne vidim razlog, da ratuješ sa Republikom srpskom ili sa Srbijom, taj rat ćeš izgubiti, sa montenegrom možda ....? Alija idi na "šiš" ćevap i šetaj unuke ako imaš, dovoljno si gluposti izjavio!

Dalibor

12.11.2020. 02:33

"Ovo je jedna obeshrabrujuća poruka za sve one koji eventualno imaju loše namere u odnosu na BiH - dodao je Izetbegović oduševljen učinkom bacača granata i municije koje se izrađuje u Bugojnu" Jako obeshrabrujuce, imaju granatu dometa 2000 metara.Svasta covek lupi. Danas se ratuje dronovima, a on se hvali granatom dometa 2000 metara