ZA PENAVU NE VAŽI: Odluka Ustavnog suda o ćirilici, ne primenjuje se u Vukovaru

Tanjug

19. 10. 2020. u 18:02

SRBI u Vukovaru ni ove godine neće dobiti pravo na upotrebu ćirilice, nakon što je vukovarski gradonačelnik Ivan Penava uputio Gradskom veću Predlog zaključka, koji se mogu tumačiti kao ignorisanje odluke Ustavnog suda.

ЗА ПЕНАВУ НЕ ВАЖИ: Одлука Уставног суда о ћирилици, не примењује се у Вуковару

Ćirilica je nepoželjna u Hrvatsokj

Predlog zaključaka Penava je Gradskom vijeću podneo prošle sedmice, a Ustavni sud je u julu prošle godine vukovarske gradske vlasti izričito upozorio da se proširenje opsega spomenutih prava ne može odlagati u nedogled.

Ustavni sud je štaviše tada naveo da zadržava pravo da samoinicijativno pokrene postupak za ocenu saglasnosti takvog propisa sa zakonom i Ustavom.

Portal hrvatskog nedeljnika Novosti, podseća da bi to bila četvrta intervencija Ustavnog suda u vukovarske gradske akte od nastanka ovog problema 2013.

Penava, tadašnji HDZ-ovac, tada je postao gradonačelnik Vukovara na talasu antićiriličnih protesta, pa je izmenio Statut Grada tako da se celo gradsko područje izuzima od primene Zakona o upotrebi jezika i pisma nacionalnih manjina.

Penava, koji je u međuvremenu prešao iz HDZ-a u redove Domovinskog pokreta Miroslava Škore, najnovijim Predlogom zaključaka priznaje da kao gradonačelnik Vukovara tokom sedam i po godina mandata nije postigao ništa na unapređenju međunacionalnih odnosa, što ne začuđuje, s obzirom na to da je uporno radio na njihovom narušavanju, piše portal.

I Ustavni sud je to konstatovao u prošlogodišnjem zaključku - da Grad Vukovar proteklih godina nije učinio ama baš ništa na planu postupnog proširivanja manjinskih prava prema punom zakonskom opsegu.

Penava je tako prošle sedmice ponovo predložio zaključak po kojem nema mogućnosti za primenu zakona u Vukovaru i drugu godinu zaredom, čime izaziva Ustavni sud da se shodno prošlogodišnjem upozorenju upusti i u svoju četvrtu intervenciju u ovaj problem.

Penavin Vukovar rapidno gubi stanovništvo, što je još jedan od njegovih gradonačelničkih "uspeha", piše portal i dodaje da iz tog grada odlaze i Hrvati i Srbi, te da je krajnje neizvesno čiji postotak brže opada.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

OVO su grobovi mojih sinova. Stojadina, rođenog 1979, koji je poginuo na Košarama i Stevana, dve godine mlađeg, koji je 2002, vozeći traktor nagazio na protivtenkovsku minu koju su na putu u selu postavili Albanci. Ovde na groblju mi je druga kuća, a ona u kojoj živim sa suprugom Miladinkom Micom i sinom Darkom je nekoliko kilometara odavde. I, dok sam živ sa Kosova i Metohije seliti se neću, čuvaću svoj dom i grobove sinova.

18. 04. 2024. u 10:45

Komentari (0)