PRIHODI OD POREZA U BUDŽET: „Promaja“ zbog pandemije

V. M.

01. 10. 2020. u 23:43

PRIHODI od indirektnih poreza za period januar – septembar ove godine, u BiH, u oba njena entiteta i distriktu Brčko, iznosili su 5 milijardi i 327 miliona KM i manji su za 609 miliona KM ili 10,27 odsto u odnosu na isti period lane kada su bili 5 milijardi i 936 miliona KM, rekao nam je Ratko Kovačević, portparol Uprave za indirektno oporezivanje BiH.

ПРИХОДИ ОД ПОРЕЗА У БУЏЕТ: „Промаја“ због пандемије

Foto: D. Pozderović

Osnovni razlog pada prihoda od nidirektnih poreza je, po Kovačevićem rečima, „ pandemija uzrokovana virusom kovid 19, koja je značajno uticala na smanjenje uvoza roba u BiH i izvoza roba iz BiH“.

- U devet meseci 2020. godine uvoz roba u BiH bio manji za 15,81 odsto u odnosu na isti period prošle godine, što je znajačno uticalo na smanjenje prihoda prikupljenih od uvoznih dažbina. U istom periodu je došlo i do smanjenja izvoza roba iz BiH i to za 12,81 odstp, što potvrđuje i smanjenju ekonomsku aktivnost u BiH od početka izbijanja pandemije. Takođe, mnogi obveznici u BiH nisu radili u punom kapacitetu, što je uticalo i na smanjenje opšte potrošnje –ističe naš sagovornik.

Nakon što je UIO izvršila povratila obveznicima u sistemu PDV-u iznosu od 966 miliona KM, neto prikupljeni prihodi koji su otišli u raspodelu korisnicima za period januar - septembar 2020. godine, a to su država, entiteti i distrikt Brčko, iznosili su 4 milijarde i 361 milion KM i manji su za 488 miliona KM u odnosu na prihode koje su sa Jedinstvenog računa korisnici dobili u istom lanjskom dobu.

Samo u septembru 2020. godine prikupljeno je 624 miliona KM indirektnih poreza što je za 54 miliona KM manje u odnosu na septembar 2019. godine.

Za finansiranje državnih institucija za period januar - septembar 2020. godine raspoređen je iznos od 581 milion KM.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
Dolce Vita na obali Save: Stanovi na ovoj lokaciji su za one koji žive svoje snove

Dolce Vita na obali Save: Stanovi na ovoj lokaciji su za one koji žive svoje snove

Možete li da zamislite lepotu svakodnevice koja počinje na obali Save do koje stižete laganom šetnjom kroz jedinstvenu luksuznu pešačku zonu, a završava se ispijanjem vina na vašoj prostranoj terasi s pogledom na reku ili u vrhunskom restoranu do kog stižete peške? U istom danu ste s lakoćom obavili posao, odradili trening, uživali u kupovini novih komada garderobe najluksuznijih brendova u neposrednom komšiluku, a stigli ste i da sa decom provedete vreme u zelenilu, jer se sve što vam treba nalazi nadohvat ruke.

14. 05. 2024. u 10:00

Komentari (0)

NAJATRAKTIVNIJA HRVATICA BESNA: E, baš idem!