OPASNO NEVREME STIŽE NA BALKAN: Stižu obilna kiša i olujni vetar, komšije prve na udaru

Tanjug

24. 09. 2020. u 22:41

ОПАСНО НЕВРЕМЕ СТИЖЕ НА БАЛКАН: Стижу обилна киша и олујни ветар, комшије прве на удару

Foto Depositphotos

NADLEŽNE službe u Crnoj Gori i Hrvatskoj upozoravaju da se narednih dana očekuje olujno nevreme sa grmljavinom i obilnim padavinama koje mogu izazvati poplave.

Direktorat za vanredne situacije Ministarstva unutrašnjih poslova Crne Gore upozorio je da se u naredna četiri dana očekuju nestabilne vremenske prilike, ponegde sa obilnom kišom, povremeni pljuskovi sa grmljavinom i sa jakim, olujnim južnim vetrom.

Iz Direktorata su upozorili da su zbog obilne kiše, velikog priliva vode, i jakog južnog vetra, potencijalno moguće i određene posledice u centralnim, južnim i primorskim predelima.

- Direktorat izdaje upozorenje s ciljem podizanja operativne spremnosti nadležnih organa u sistemu zaštite i spašavanja, dok se građani pozivaju da prilagode svoje aktivnosti najavljenoj meteorološkoj situaciji, a ostali subjekti da preduzmu neophodne mere da bi se izbegla potencijalna šteta - dodaje se u saopštenju.

Iz Direktorata ističu da će svi nadležni subjeki sistema zaštite i spašavanja za pomenuti period podići nivo operativne spremnosti za odgovore u takvim situacijama.

Državni hidrometeorološki zavod Hrvatske objavio je posebno saopštenje u kojem se navodi da će za vikend biti hladnije od proseka za ovo doba godine, da se očekuje obilna kiša i olujni vetar.

Najviše padavina sutra se očekuje na Jadranu, gde su, kako se navodi, uz grmljavinsko nevreme moguće ponegde i bujične poplave.

Bujične poplave zbog kiše i nevremena moguće su i u gorskim predelima te u unutrašnjosti Dalmacije, gde je takođe izdat drugi stepen upozorenja - narančasto na opasno vreme.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (1)

S juga

25.09.2020. 07:10

Nista strasno za nase kamene ljepotice pazite vi da vam nevrijeme koje stize i kod vas ne otpuse vase ciglenice apotom i poplavi zbog kanala zapusenih smecem.